EXCLUSIV  Accident tren grav: "Sunt îngrijorat că în România nu se întâmplă"

Accidentele de trenuri au loc peste tot în lume chiar și în cele mai sigure țări. Faptul că în România nu mai au loc astfel de accidente, reprezintă un fapt îngrijorător, este de părere jurnalistul Val Vâlcu. Chiar în această seară, un tren a căzut pe o autostradă intens circulată din SUA. 

Val Vâlcu spune că accidentele feroviare lipsesc din România pentru că transportul cu trenul a devenit aproape inexistent. 

"Eu sunt îngrijorat că au fost accidente de tren în Germania, Franța, Marea Britania, Spania, Olanda, acum în SUA, iar în România nu. Asta arată că în România nu mai există transport pe calea ferată. Faptul că în România trenurile merg cu 30 km/h se vede. Nu ai cum să ai accidente că trenul merge cu o asemenea viteză. De-asta faci 17 ore până la Oradea. Acolo unde există trafic intens, piață dezvoltată, accidentele sunt inerente, așa cum se întâmplă și pe șosele. Acolo unde nu ai căi ferate, evident că nu ai nici accidente. Asta e situația în România. În '96-2000, când era Traian Băsescu ministrul Transporturilor, a sărit un tren de pe șine. De atunci s-a luat hotărârea ca toate trenurile să meargă încet, ca să nu mai fie accidente. Într-adevăr accidente nu au mai fost, decât la nivel de trecere cu calea ferată," a spus jurnalistul Val Vâlcu. 

Transportul feroviar crește peste tot în lume pentru că aututurismele sunt poluante, traficul este de obicei aglomerat, iar persoanele care schimbă mijloacele de transport cu program special, precum avionul, nu se pot baza pe o sosire la timp cu autoturismul, mai ales în orașele mari. Transportul feroviar este o soluție. La fel și in cazul transportului de marfă. Jurnalistul spune că în schimb au devenit îngrijorător un alt fenomen: accidentele de microbuz. 

"Nu mai avem transport feroviar din cauza infrastructurii foarte proaste. Șinele s-au degradat, investiții nu s-au mai făcut, iar soluția lui Băsescu a fost ca trenurile să încetinească. Mai ai accidente marginale acum.  În schimb, au crescut accidentele de microbuz. Acest lucru i se poate imputa PSD-ului și lui Miron Mitrea. În momentul în care le-ai dat voie să se meargă pe distanțe București-Iași cu alte mijloace, ai nenorocit trenurile. Trenul pleacă o dată pe zi, cu toate vagoanele, iar celelalte din oră în oră. Automat, lumea nu mai merge cu trenul. Un maxi-taxi e făcut să mergi 20 de kilometri cu el, nu 300 de kilometri așa cum a început să se procedeze în România," a mai spus Vâlcu. 

Reamintim că luni, un tren a deraiat în Statele Unite și a căzut de pe un pod pe o autostradă intens circulată. În trenul care circula cu peste 130 de km/h se aflau aproximativ 70 de pasageri. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel