EXCLUSIV  Accident polițist motocicletă. CONTROVERSĂ cu Anda de la Buzău, șoferița arestată. Coarnă: Haideți să o lăsăm mai ușor! Asta e șmecherie!

Judecătorii au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele femeii care a intrat cu mașina în motocicleta unui polițist, pe Calea Eroilor din Buzău. Anda V. are 32 de ani și este de profesie psiholog.

Se ridică mai multe întrebări în acest caz controversat, motiv pentru care am discutat cu Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Miercuri seară, în jurul orei 19.30, în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul Unirii din municipiu, pe sensul de mers Buzău spre Ploieşti, o femeia ar fi schimbat direcţia de deplasare cu intenţia de a acroşa un motociclist de 29 de ani, care conducea o autospecială de Poliţie şi care se deplasa în acelaşi sens. În urma impactului, motocicleta a ricoşat într-un alt autoturism şi a luat foc.

Din primele cercetari a reieşit că poliţistul, aflat în serviciu, efectuase anterior semnal de oprire către şoferiţă, semnal pe care aceasta nu l-a respectat. Mai mult, şoferiţa l-a acroşat cu autoturismul şi, după producerea accidentului, a părăsit locul faptei, continuându-şi deplasarea pe direcţia Buzău-Ploieşti, fiind oprită după câţiva kilometri de alte echipaje plecate în urmărirea sa.

Poliţistul de 29 de ani de ani, venit la Buzău prin transfer de la Brigada Rutieră a Capitalei, fost coleg cu Bogdan Gigina, ar fi observat defecţiuni la autoturismul Fiat condus de tânără pe străzile oraşului şi ar fi venit după ea cu intenţia de a o opri. La ieşirea din oraş, pe Calea Eroilor, femeia ar fi schimbat brusc direcţia de mers, a acroşat motocicleta de poliţie pe care a proiectat-o într-un taxi ce se deplasa pe sens opus. În urma impactului, motocicleta a luat foc iar poliţistul a fost aruncat pe asfalt câţiva metri.

Anca Murgoci: Haideți să încercăm să înțelegem ce s-a întâmplat pentru că multora li se poate părea o măsură exagerată arestarea pentru 30 de zile.

Dumitru Coarnă: Este greu de înțeles ca mecanism psihologic. Polițistul voia să o oprească pentru a-i aplica un avertisment oral pentru o abatere minoră. Doamna, cu intenție, efectiv l-a alergat cu mașina. L-a luat ca țintă. Ați văzut cum s-a dus după el cu mașina. Noroc că a fost motociclist adevărat și a știut să scape motocicleta din mână la momentul potrivit. Altfel era mort! Practic vorbim de tentativă de omor. Intenția a fost directă! Din acest motiv, a fost arestată preventiv.

Anca Murgoci: Cum ne dăm seama că a vrut să-l lovească intenționat? Poate s-a speriat și a tras de volan din greșeală.

Dumitru Coarnă: Avem dinamica faptelor și, în plus, fata a recunoscut că a avut intenția să intre în el. Știu că este greu de înțeles, sub aspect psihologic, care a fost mecanismul care a declanșat această atitudine. Eu am vorbit cu polițistul respectiv și mi-a zis că a plecat în urmărirea ei pentru că refuzase să oprească la semnal. Fata a trecut pe roșu, apoi mi-a povestit că venea înspre el tot timpul cu intenție. Noroc că taximetristul din imagini a oprit, iar polițistul a sărit, a culcat motocicleta, și-a dat seama de impact. Motocicliștii adevărați așa procedează când văd impactul.

Anca Murgoci: Am văzut că polițistul s-a ridicat foarte repede în urma impactului.

Dumitru Coarnă: Da, pentru că este un profesionist extraordinar în ceea ce privește motocicleta. Dacă nu știa să gestioneze corespunzător acest incident, astăzi vorbeam despre un polițist mort.

Anca Murgoci: Totuși nu este puțin exces de zel să alergi cu mașina o soferiță care practic avea o problemă minoră la mașină?

Dumitru Coarnă: Cum să fie exces de zel dacă legea spune că ești obligat să oprești la semnalele polițistului? Despre ce vorbim?! Dacă procedăm așa, cu fugă, nu mai oprește nimeni. Polițistul i-a făcut un semn regulamentar să oprească pentru a discuta pe o încălcare de lege. Femeia a refuzat, iar apoi ați văzut ce s-a întâmplat: a trecut pe roșu, a intrat pe contrasens...

Anca Murgoci: Au apărut informații că șoferița ar suferi de depresie.

Dumitru Coarnă: Asta cu depresia este șmecherie avocățească. Haideți să o lăsăm mai ușor cu depresia că așa ne omoară și pe mine... și pe dumneavoastră... Haideți să nu confundăm depresia cu discernământul. Depresia este un lucru, discernământul este altceva. În momentul în care a luat decizia să facă ce a făcut, fata a avut discernământ! Este tentativă la omor calificat. Parchetul și instanța de judecată au procedat extrem de clar în ceea ce privește încadrarea juridică. Este foarte interesant acest caz. Foarte rar am văzut așa ceva, mai ales că în cazul tinerei nu putem vorbim nici de alcool, nici de droguri. Conform surselor mele, am înțeles că pur și simplu așa a decis ea pe moment: să pună în primejdie, cu intenție, viața acelui polițist. Lucrurile, din punct de vedere juridic, sunt clare.

Anca Murgoci: De ce nu a oprit nici măcar după ce l-a lovit?

Dumitru Coarnă: Pentru că a încercat să se sustragă. Este clară intenția... Dacă vorbeam de o culpă, atunci șoferița se oprea. Dar aici vorbim de intenție directă la tentativă de omor. Fără niciun dubiu! După știința mea, a și recunoscut acest lucru și în fața organelor de urmărire penală. În altă ordine de idei, am vorbit ieri cu polițistul și l-am asigurat de tot ce înseamnă sprijinul meu. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual îl va ajuta cu orice are nevoie - fie că este vorba de o problemă de sănătate, fie de asistență juridică. Dacă simte nevoia, noi îi asigurăm apărarea fără niciun fel de problemă. Am vorbit eu personal cu el. Era extrem de bucuros că a scăpat cu viață. Stătea cu copiii. L-am felicitat pentru că este un polițist și un motociclist adevărat. 

Anca Murgoci: A greșit cu ceva polițistul?

Dumitru Coarnă: Polițistul nu a greșit cu absolut nimic. A procedat conform legii și regulamentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel