Accident pe calea ferată în Spania. Două trenuri de navetişti s-au ciocnit

Fotografie de la Chait Goli, Pexels
Fotografie de la Chait Goli, Pexels

Două trenuri de navetişti s-au ciocnit în Spania. 

Şaptezeci de pasageri au fost răniţi miercuri în coliziunea a două trenuri de navetişti în gara din localitatea spaniolă Montcada i Reixac, din provincia Barcelona (nord-est), transmite EFE.

Accidentul s-a produs când un tren care circula către oraşul Barcelona a lovit din spate un altul care se îndrepta către aceeaşi destinaţie şi care în momentul impactului era staţionat în gara Montcada, a informat compania de stat de căi ferate Renfe.

În urma coliziunii a fost activat planul de alertă pentru accidente feroviare al Protecţiei Civile. Serviciile medicale de urgenţă evaluează pe teren starea răniţilor, potrivit EFE.

Circulaţia pe trei rute a fost suspendată, pe ambele sensuri.

Cele două trenuri au fost deja evacuate în totalitate, potrivit pompierilor, care au trimis şapte echipe pentru a ajuta la transferarea răniţilor către ambulanţe, scrie Agerpres. 

De ce simţi că „îmbătrânești” în tren? Un nou studiu arată cum se dilată timpul

O echipă de psihologi de la Universitatea Harvard a analizat ce poate face aglomerația socială și ce legătură are cu modul în care trece timpul, perceput de oameni. Fiindcă testele au fost realizate cu tehnologia VR, nu se știe dacă acest lucru se întâmplă și atunci când vorbim despre situații reale, însă.

Pentru a testa teoria, ei au folosit o simulare VR a călătoriilor cu trenul. Participanții au călătorit cu trenul virtual timp de 60, 70 sau 80 de secunde, cu niveluri de aglomerație variind de la 35 la 175 de pasageri, într-un singur vagon.

Foarte important este că au fost colectate, de asemenea, inclusiv date cu privire la ritmul cardiac, din timpul călătoriei, iar ulterior participanții au fost rugați să descrie cât de plăcută sau neplăcută a fost călătoria virtuală, precum și să facă tot posibilul pentru a ghici cu exactitate cât de mult a durat aceasta.

„Am emis ipoteza că aglomerarea socială într-un context virtual valid, din punct de vedere ecologic, duce la sentimente negative care, la rândul lor, duc la o durată prelungită percepută”, a explicat echipa, în acest studiu.

Participanții au estimat că, în cazul călătoriilor aglomerate, timpul s-a „lungit” cu 10%, față de celelalte cazuri.

„Rezultatele au arătat că nivelul de aglomerație din interiorul vagonului a avut un efect semnificativ asupra percepției cuiva, atunci când este vorba despre timpul petrecut în tren. Un pasager suplimentar pe metru pătrat, în medie, a crescut durata percepută a unei călătorii de 1-2 minute cu aproximativ 1,8 secunde”, s-a concluzionat, de asemenea.

Echipa consideră că operatorii de trenuri ar trebui să țină cont de acest aspect. De asemenea, ei sugerează că percepția asupra trecerii timpului ar putea fi atenuată dacă vehiculele de transport public ar fi concepute pentru a face față supraaglomerării.

Acest studiu evidențiază modul în care experiențele de zi cu zi ale oamenilor le influențează acestora percepția asupra realității cotidiene. Totuși, teoria ar trebui să fie testată și într-un cadru adecvat. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel