Accident Baicului. IGSU, despre controversele momentului

Intervenţia la accidentul din Baicului (București) a fost întârziată din cauza unei erori de comunicare între dispecer şi echipajele operative, dar şi din cauza informaţiilor primite de la cei care au sunat la 112, care indicau locaţii diferite ale accidentului. Aceasta este concluzia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Iată comunicatul de presă transmis de IGSU:

În urma intervenției echipajelor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov la un accident rutier urmat de incendiu, petrecut în cursul serii de 7 noiembrie a.c., în zona Baicului din Capitală, o comisie din cadrul IGSU a efectuat verificări asupra timpilor de reacție și a deciziilor luate de comandantul intervenției și a constatat faptul că mai mulți factori, atât obiectivi, cât și subiectivi au influențat derularea misiunii, raportat la procedurile aplicabile în astfel de situații.

În ceea ce privește situația de urgență din acea seară, în jurul orei 22.15, mai multe apeluri anunțau un accident rutier între două autoturisme, în urma coliziunii autovehiculele implicate fiind incendiate. În cele 74 de apeluri recepționate prin intermediul sistemului 112, s-a comunicat faptul că au rezultat două victime, respectiv că incendiul se manifestă cu violență.

În mod curent, la astfel de evenimente sunt alertate echipaje de stingere a incendiilor și echipaje de prim ajutor, respectiv pentru descarcerare. O particularitate a acestei misiuni o reprezintă subunitatea de intervenție care a pus la dispoziție echipajele operative. Zona Baicului din București a fost deservită până în luna octombrie a anului 2017 de către Detașamentul de Pompieri Obor, însă în urma unei expertize tehnice care a concluzionat faptul că imobilul nu mai prezintă siguranță în exploatare, subunitatea a fost relocată în alte sedii din apropiere. Mai exact, construcția în care funcționa Detașamentul de Pompieri Obor are o vechime de 82 de ani și necesită lucrări de consolidare, ceea ce a impus ca echipajele să fie relocate, o parte la subunitatea de pompieri dispusă pe Bulevardul Pache Protopopescu, iar cealaltă parte la Detașamentul de Pompieri Morarilor din Șoseaua Vergului. Teritoriul zonei de intervenție aferent Detașamentului de Pompieri Obor a fost repartizat subunităților de intervenție menționate anterior.

Când au ajuns echipajele de prim ajutor

În aceste condiții, la incendiul din data de 7 noiembrie au fost alertate două echipaje de stingere de la subunitatea din Pache Protopopescu, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat (ambulanță SMURD) și un echipaj de descarcerare de la subunitatea din Șoseaua Vergului. Echipajele de stingere au ajuns la locul evenimentului după aproximativ 10 minute, iar echipajele de prim ajutor și descarcerare după circa 15 minute.

Informații greșite primite de la apelanți

Un aspect importat îl reprezintă informațiile primite de la apelanți, legate de locația evenimentului. Acestea indicau adrese diferite, ceea ce a condus la creșterea timpului de răspuns la caz.

Erori de comunicare

Referitor la timpii de alertare din subunitate și respectarea procedurilor de intervenție, verificările au relevat faptul că în urma unor erori de comunicare între telefonistul, aflat în serviciu la subunitatea din Șoseaua Vergului și echipajele operative alertate, s-a întârziat începerea deplasării la intervenție. Mai exact, a fost alertată eronat o autospecială de stingere în locul autospecialei de descarcerare.

Totodată, la momentul ajungerii la locul evenimentului, primele echipaje de stingere a incendiilor au procedat la realizarea dispozitivului de intervenție, concentrându-se pe acțiunile de localizare a incendiului și de înlăturare a riscului de explozie cauzat de existența substanțelor ușor inflamabile din rezervoarele autoturismelor care ardeau.

Echipajele de la fața locului nu au asigurat evacuarea victimelor într-o zonă aflată la o distanță de siguranță față de focar

Din verificări s-a constatat însă că echipajele de la fața locului nu au asigurat evacuarea victimelor într-o zonă aflată la o distanță de siguranță față de focar și nu au procedat la evaluarea victimelor din primele momente după sosirea la locul intervenției, fapt care reprezintă o încălcare a procedurilor incidente acțiunilor de răspuns.

Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a dispus continuarea cercetărilor și aplicarea măsurilor în consecință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel