Accident aviatic Apuseni. Dosarul a fost clasat

accident aviatic apuseni
accident aviatic apuseni

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat clasarea dosarului referitor la accidentul aviatic din Apuseni, în urma căruia au murit studenta Aura Ion și pilotul Adrian Iovan.

În cauza denumită generic 'Accidentul aviatic din Apuseni', procurorii din cadrul Secției parchetelor militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, inspectoratelor pentru situații de urgență ale județelor Cluj, Alba, Mureș și Bihor, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale județelor Cluj și Alba, Ministerului Apărării Naționale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliție ale județelor Cluj și Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum și a prefecților județelor Cluj și Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele județelor Cluj și Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20.01.2014, întrucât acțiunile/inacțiunile acestora nu s-au interpus în lanțul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracțiuni.

A fost dispusă clasarea cauzei şi sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu

Totodată, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, inspectoratelor pentru situații de urgență ale județelor Cluj, Alba, Mureș și Bihor, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale județelor Cluj și Alba, Ministerului Apărării Naționale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliție ale județelor Cluj și Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum și a prefecților județelor Cluj și Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele județelor Cluj și Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20.01.2014, a comandantului Institutului Medico-Militar și a comandantului Direcției Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naționale și a secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, întrucât în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu.

Decizia procurorilor militari

De asemenea, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracțiunilor prev. de art. 349 C.pen. și art. 350 C.pen., s-a apreciat că a fost vorba de un accident în afara muncii, conform art.2 pct. 11 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificările și completările ulterioare, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracțiuni.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței de soluționare către Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la:

— acțiunile/inacțiunile celor doi membri ai echipajului de zbor de pe aeronava tip BN — 2A-27, înregistrată sub nr. YR-BNP, aparținând Școlii Superioare de Aviație Civilă, atât în faza de pregătire a zborului, cât și în faza de zbor;

— activitatea de dirijare și control a zborului RFT 111, de către controlorii de trafic aerian de la ACC București — ROMATSA;

— activitatea lucrătorilor ROMATSA, a membrilor Comitetului Ministerial condus de ministrul Transporturilor și a lucrătorilor Centrului Operativ pentru Situații de Urgență de la același minister, în legătură cu modul de gestionare a acțiunilor de localizare/determinare a zonei de căutare și salvare a victimelor accidentului aviatic, după prăbușirea aeronavei în cauză;

— îngrijirile medicale acordate, precum și referitor la respectarea procedurilor prevăzute în Ghidul de resuscitare — 2010 de către medicii civili în ceea ce privește încetarea manevrelor de resuscitare și declararea decesului victimei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel