Accesul în SUA al unui student palestinian admis la Harvard, refuzat din cauza postărilor prietenilor pe reţelele de socializare

Ana Vasilescu / 28 aug 2019 / 07:32 Salveaza PDF Comentarii
Rețele sociale
Descriere foto: Rețele sociale

Un adolescent palestinian admis la prestigioasa universitate Harvard a afirmat marţi că a fost reţinut timp de mai multe ore la aeroport înainte de a i se refuza intrarea în SUA pe motivul opiniilor politice exprimate de prietenii săi pe reţelele de socializare, informează AFP. 

Ismail Ajjaoui, care trăieşte în Liban, a declarat pentru ziarul studenţesc The Harvard Crimson că la sosirea sa pe aeroportul din Boston, vineri, poliţia l-a interogat timp de 8 ore, chestionându-l în special în privinţa religiei sale. După ce i-au căutat în telefon şi în laptop timp de 5 ore, o poliţistă a început să ţipe la el.

'Mi-a spus că a găsit persoane în lista mea de prieteni care postau opinii politice contrare SUA', a spus tânărul. Studentul palestinian în vârstă de 17 ani a susţinut că nu şi-a exprimat niciodată propriile păreri politice pe reţelele de socializare. În pofida acestui lucru, viza i-a fost retrasă şi el a fost trimis înapoi, a precizat Ismail Ajjaoui.

Poliţia de frontieră a confirmat

 

Poliţia de frontieră americană a confirmat că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul SUA lui Ismai Ajjaoui, dar a adăugat că nu poate comunica motivul exact ca urmare a necesităţii respectării confidenţialităţii unui dosar individual. Admisia acestei persoane pe teritoriul american a fost respinsă pe baza informaţiilor descoperite în timpul percheziţiei, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei federale, Michael McCarthy. 'Legea americană nu autorizează refuzarea vizei doar pe baza declaraţiilor politice sau a opiniilor, dacă aceste declaraţii sau opinii ar fi judecate legale de SUA', a evidenţiat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Adolescentul a mai declarat că speră într-o soluţie înaintea începerii anului universitar, săptămâna viitoare. Preşedintele Donald Trump a făcut o prioritate din tratarea cu fermitate a imigraţiei, iar administraţia sa a decis să supravegheze utilizarea reţelelor sociale de către toate persoanele care doresc să intre în SUA, inclusiv a persoanelor care au primit viză. Această măsură este denunţată de apărătorii drepturilor fundamentale, care invocă libertatea de exprimare înscrisă în primul amendament al Constituţiei americane. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22