Acatiste în limba română găsite în Catedrala Hagia Sofia, din Istambul. Ce conțineau bilețelele

Sursa foto: sabat.com.tr
Sursa foto: sabat.com.tr

Poliția din Istanbul a demarat o anchetă de proporții, după ce acatiste în limba română au fost găsite ascunse în lăcaşul de cult Hagia Sofia. Bilețele au fost descoperite după ce o  piatra s-a desprins de la baza blocului de marmură. 

Acatistele au fost descoperite de administratorii lăcașului de cult Hagia Sofia. Bucăţi din blocul de marmură, de la bază, s-au desprins. Piatra care fusese dislocată ascundea bileţele-acatist scrise în română, dar şi bileţele scrise în ebraică.

Publicaţia Zaman scrie, citând presa din Turcia, că administratorii Hagiei Sofia au constatat stricăciunea când bucăţi din blocul de marmură, de la bază, s-au desprins şi s-au sfărâmat. Piatra care fusese dislocată ascundea bileţele-acatist scrise în română, dar şi bileţele scrise în ebraică.  „Poliţia, care a examinat peretele în interiorul Moscheei Hagia Sofia, a dezvăluit că o piatră de aproximativ 30 centimetri lăţime şi 10 centimetri lungime a fost îndepărtată şi au fost ascunse în spatele unor pergamente şi foi scrise“, notează jurnaliştii de la Zaman. 

În acatistele scrise în română se cere sănătate și vânzarea unor apartamente:

„Doamne, te rog din tot sufletul ca să-mi dezlegi toate farmecele și făcăturile și dușmanii de pe mine.( Elena) Dezleagă tot ce a fost legat și deschide tot ce a fost închis. Dezleagă-mi apartamentul ca să-l vând și cel de la Leava și de la Chișinău. Să am sănătate, bani, liniște și somn, liniște, fericire și numa bine și multe alte bune pe care le merităm,” scrie pe una dintre hârtii.

„Te rog, să ni se schimbe viața și să mergem înainte și să ne mișcăm din loc, să plecăm, să lucrăm, să avem iubire, pereche, copiii, păzire și numai șanse de bine și fericire. Noi merităm mai mult! Să ajungem la USA și să fiu cu Mihaela, Noah, Cristofer și să am greencardul și documentele, lucru, bani, fericire și viața deplină, pereche, sănătate, familie și numai bine,” se vede scris pe o altă hârtie.

Poliția, care a examinat perele în interiorul Moscheei Hagia Sofia, a dezvăluit că o piatră de aproximativ 30 de centimetri lățime și 10 centimetri lungime a fost îndepărtată și au fost ascunse în spatele unor pergamente și foi scrise. Toate bilețele ascunse au fost ridicate de polițiști.

Parchetul care a demarat ancheta a cerut Direcţiei Provinciale de Cultură şi Turism să examineze dacă bilețelele erau sau nu artefacte istorice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel