Academicianul Teodor Dima, declarat post mortem Cetăţean de Onoare al Iaşiului

Consilierii locali ieşeni au votat în plenul şedinţei de joi acordarea, post-mortem, a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi filosofului şi logicianului Teodor Dima, care a încetat din viaţă pe 1 ianuarie a.c., la vârsta de 79 de ani.

'A fost o personalitate a Iaşului respectată de mediul academic. Cred că este într-adevăr o recunoaştere a activităţii sale îndelungate în centrul universitar ieşean şi naţional. De aceea suntem de acord să i se acorde titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi', a spus consilierul local PSD Gabriel Surdu.

Născut la 5 noiembrie 1939, academicianul a devenit doctor în filosofie în anul 1973. Viaţa lui Teodor Dima este strâns legată de Iaşi, în special de Catedra de Istoria Filosofiei şi Logică de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi. A urcat toate treptele ierarhiei universitare până la aceea de profesor în perioada 1990 - 2009 în cadrul Facultăţii de Filosofie, al cărei decan a fost în perioada 1992 - 2000. În perioada 2000 - 2004 a ocupat funcţia de cancelar general al Universităţii Cuza.

Membru titular al Academiei Române din anul 2011, Dima a fost timp de 23 de ani director al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale Gheorghe Zane al Academiei Române - Filiala Iaşi. Numele său este strâns legat şi de comunitatea academică a Universităţii Petre Andrei din Iaşi. În paralel a desfăşurat o bogată activitate publicistică, fiind totodată membru sau redactor-şef al numeroase colegii de redacţie ale revistelor de specialitate din ţară şi străinătate.

A participat la numeroase congrese şi dezbateri internaţionale, fiind invitat să conferenţieze în cadrul a peste 70 sesiuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale. A fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa, Universitatea din Piteşti şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. În 2007 a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului natal, Brăila, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel