Academicianul Iulian Văcărel a murit

Crişan Andreescu / 10 ian 2019 / 15:26 Salveaza PDF Comentarii
Iulian Văcărel, membru al Academiei Române din 1999
Descriere foto: Iulian Văcărel, membru al Academiei Române din 1999

Academicianul Iulian Văcărel a murit  la vârsta de 91 de ani, a anunțat Academia Română, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Academicianul Iulian Văcărel  s-a născut  la Vălenii de Munte,  acesta obținând titlul de doctor în economie   cu teza "Finanțarea industriei grele în România", susținută în 1954, la Moscova. Iulian Vărărel era membru titular al Academiei din 1999.

Între 1978 și 1986, a fost ambasador al României în Belgia și Luxembourg, iar, după decembrie 1989, a participat, printre altele, la elaborarea schiţei privind strategia înfăptuirii economiei de piaţă în România (1990), a strategiei naţionale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană (1995), a strategiei naţionale de dezvoltare economică a României pe termen mediu (2000).

A elaborat studii de istorie economică şi istoria gândirii economice consacrate unor mari personalităţi din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, printre care se numără Virgil Madgearu, Victor Slăvescu, Ion Răducanu, G. Taşcă, Vintilă Brătianu, Gromaslav Mladenatz,Victor Jinga, Ion Ionescu de la Brad, Leonida Colescu, Ghe. Zane, Costin Kiriţescu, N. N. Constantinescu, Nicolae Bălcescu, George Bariţiu, pe care le-a publicat în Studii de istoria gândirii şi practicii economico-financiare (în anul 2008).

Este autorul unei serii de cursuri universitare consacrate, printre altele, finanţelor statelor capitaliste, finanţelor socialiste, echilibrului financiar, asigurărilor și finanţelor publice internaţionale, se arată în prezentarea sa oferită de Academia de Studii Economice din București.

 

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.84