Dacă te ucide cineva și te bagă în folii, viața ta costă cât o garsonieră într-o zonă mărginașă a Bucureștiului. Dar când un medic greșește, trebuie să plătească o viață

Foto Ilustrativ/Pexels Dom J
Foto Ilustrativ/Pexels Dom J

Ceva este putred în sistemul de justiție. Bine, mai multe lucruri sunt putrede, dar unul este strigător la cer.

Un bărbat care a ucis o adolescentă de 17 ani în clădirea dezafectată a fostei băi publice din municipiul Ploieşti a fost condamnat, miercuri, la 10 ani de închisoare, decizia instanţei nefiind definitivă. magistraţii au admis în parte acţiunile civile formulate în acest dosar şi l-au obligat pe inculpat la plata unor daune morale în valoare totală de 76.000 de euro.

În schimb, când un medic încerca să salveze o viață, dar a făcut o greșeală, deci în timp ce încerca să facă un bine, nu ucigând, cu bună știință, ca în cazul de mai sus, a trebuit să dea daune morale în valoare de aproape jumătate de milion de euro. Mai exact, C. B, medic la Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. În plus, acesta trebuia să-i plătească familiei pacientei moarte, în solidar cu spitalul, despăgubiri morale de peste 400.000 de euro. În urma unei greșeli a medicului, o tânără de 17 ani a decedat la spitalul din Târgu-Jiu, la două zile după ce s-a internat cu diagnosticul de amigdalită.

Dar într-un caz vorbim de un bărbat care a sufocat o adolescentă de 17 ani şi i-a împachetat trupul în mai multe folii, iar în celălalt caz vorbim de o bună intenție, soldată cu o dramă, dar nu este ca și când medicul și-a dorit ca pacienta să moară. În acest context, întrebarea este de ce o viață costă 76.000 euro, iar cealaltă viață 400.000 euro?!

De asemenea, să ne amintim de cazul Ciomu. Medicul a trebuit să plătească daune morale de 500.000 euro. Chirurgul urolog Naum Ciomu a fost dat în judecată în octombrie 2004 pentru vătămare corporală gravă din culpă, după ce, în timpul unei intervenţii chirurgicale, a fragmentat, accidental, penisul unui pacient în mai multe bucăţi. Ciomu şi-a pierdut atunci dreptul de a profesa ca medic primar chirurg-urolog. 

În cazurile celor doi medici, au fost greșeli, nu au fost intenții ca în cazul bărbatului din Ploiești, dar suma pentru daunele morale este mult mai mare decât în cazul erorilor făcute, evident, neintenționat, că de-aia sunt erori, de doctorii respectivi. Medicii aceștia trebuie să plătească o viață pentru o greșeală cu bani pe care nu îi vor câștiga niciodată.

Se pare că este mult mai ieftin să ucizi o fată, s-o împachetezi în folii. Practic, viața adolescentei este prețuită la 76.000 euro, cât o garsonieră într-o zonă mai proastă din București. Adică de ce o viață costă doar 76.000 euro, iar alta 400.000 euro? Diferența este prea mare.

Cazul din Ploiești

Un bărbat care a ucis o adolescentă de 17 ani în clădirea dezafectată a fostei băi publice din municipiul Ploieşti a fost condamnat, miercuri, la 10 ani de închisoare, decizia instanţei nefiind definitivă, informează Agerpres.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe inculpatul Ispas Constantin la 10 ani de închisoare pentru omor, aplicând totodată pedepse complementare şi accesorii privind interzicerea unor drepturi, între care interzicerea dreptului de a comunica cu membrii de familie ai victimei şi de a se apropia la mai puţin de 50 m de aceştia.

De asemenea, magistraţii au admis în parte acţiunile civile formulate în acest dosar şi l-au obligat pe inculpat la plata unor daune morale în valoare totală de 76.000 de euro.

Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Inculpatul a fost arestat preventiv la începutul lunii aprilie a anului trecut sub acuzaţia de omor.

Conform datelor comunicate la acel moment de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, din primele date ale anchetei a rezultat că victima şi bărbatul, care este căsătorit şi are trei copii, se cunoşteau de circa un an.

În ziua dispariţiei fetei, cei doi ar fi convenit să se întâlnească în subsolul unei clădiri dezafectate a fostei băi publice din Ploieşti pentru a întreţine relaţii sexuale, au precizat anchetatorii.

La un moment dat, minora i-ar fi cerut inculpatului o sumă de bani pe care acesta a refuzat să i-o dea şi a împins-o, fata căzând. Ulterior, bărbatul a sufocat-o şi i-a împachetat trupul în mai multe folii.

Principalul suspect şi-a recunoscut fapta, el conducându-i pe anchetatori la locul unde se afla trupul fetei, au precizat sursele citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel