Abuzurile la cotidianul Adevărul continuă. FRJ MediaSind protestează asupra măsurilor care încalcă drepturile salariaţilor

Drepturile salariţilor de la Adevărul continuă să fie încălcate. Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind protestează faţă de modul în care conducerea cotidianului Adevărul încalcă prevederile Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media, bătându-şi joc de propriii angajaţi.

Într-o sesizare primită la sediul MediaSind, mai mulţi angajaţi ai cotidianului Adevărul, regionala Galaţi-Brăila, membri ai Societăţii Jurnaliştilor din Galaţi, ne prezintă abuzurile pe care conducerea trustului le comite împotriva propriilor salariaţi: întârzieri la plata salariilor, impunerea unor norme profesionale discreţionare, nerespectarea fiselor postului, nerespectarea clauzelor CCM din mass-media, discriminare prin cenzurarea unor articole de la publicare precum şi diverse presiuni şi ameninţări cu desfacerea contractului individual de muncă.

Iată comunicatul salariaţilor transmis către FRJ MediaSind:

Domnule Preşedinte,

Suntem un grup de reporteri, tehnoredactori şi un fotoreporter , angajaţi la Adevărul, regionala Galaţi-Brăila, cum se numea până zilele trecute, şi pe această cale vă adresăm rugămintea de-a ne oferi consultanţă juridică şi sprijin în conflictul care s-a ivit între noi şi conducerea Adevărul Holding şi Adevărul de Galaţi-Brăila.

Vă adresăm această solicitare în contextul în care marţi, 30 august 2011, redactorul-şef, Costel Crângan, ne-a convocat la o şedinţă, în cadrul căreia ne-a anunţat verbal că suntem concediaţi începând cu data de 31 august şi nu mai avem nicio obligaţie faţă de Adevărul Digital Media şi Adevărul Holding. Ni s-a spus practic să nu mai venim la serviciu. Pe lânga acest lucru, ne-a precizat care sunt cele două modalităţi de desfacere a contractului de muncă propuse de conducerea trustului.

A doua zi ne-am prezentat la serviciu, având în vedere ca nu ni s-a transmis niciun preaviz, nicio notificare oficială. Redactorul-şef ne-a anunţat că, de fapt, trebuie să scriem în continuare articole pentru că nu ni s-a dat nici o decizie de concediere. Ni s-a transmis să aşteptăm o decizie din partea conducerii trustului, în condiţiile în care noi am refuzat oferta de reziliere pe cale amiabilă a contractului de muncă.

Ni s-a transmis că reprezentanţii Adevărul Digital Media fie ne vor chema la Bucureşti, fie vor veni ei la Galaţi pentru a discuta cu noi condiţiile disponibilizării, dar nu ni s-a spus când anume şi nimeni de la Resurse Umane nu ne-a contactat până acum. Astăzi, 1 septembrie, ni s-a spus că ni se vor stabili norme aberante, de 20 de articole pe zi şi 7.500 de afişări pe site-ul Adevărul Galaţi, ceea ce este inadmisibil.

Consider că trebuie să ni se comunice clar dacă mai suntem sau nu angajaţi, dacă suntem sau nu în preaviz, deci care este statutul nostru în cadrul trustului Adevărul. Totodată, am cerut să ni se comunice când vom primi toate documentele pe care le-am solicitat în e-mailul trimis către departamentul HR, către redactorul-şef Sabin Orcan şi către Oana Gore, dar nu ni s-a dat niciun răspuns.

Am depus sesizări la ITM Galaţi şi ITM Bucureşti în legătură cu cele întâmplate, dar în loc să înceteze cu ameninţările şi şantajul, reprezentanţii Adevărul au continuat pe aceeaşi linie.

Tot pe 1 septembrie 2011, colegele noastre Corina Misăilă si Domnica Negru, ambele reporteri la Adevărul Galaţi, ne-au înştiinţat că în urma unei discuţii cu redactorul-şef Costel Crângan li s-a pus în vedere că de luni, 5 septembrie, ni se vor “redistribui” domeniile, pe care fiecare dintre noi activam, bănuim că la cererea expresa a lui Sabin Orcan, redactorul-şef care conduce de la Bucureşti reţeaua Adevărul la nivel de regionale.

Asta pentru a ne obliga să plecăm în condiţiile impuse de ei. Redactorul-şef Costel Crângan a recunoscut în faţa colegelor noastre că motivul pentru care nu ne mai vin deciziile de concediere este că nu s-au platit contribuţiile la şomaj şi de aceea vor să ne dăm demisiile.

Pe de altă parte, ascund o disponibilizare colectivă sub aceste demisii colective. Redactorul-şef Costel Crângan a susţinut în faţa reporterilor Corina Misăilă şi Domnica Negru că Adevărul a accesat un program pe fonduri europene, care le interzice pe perioada derulării să facă concedieri colective.

Cu cele doua elemente amintite anterior avem imaginea completă a ceea ce se întampla în prezent pe toată reţeaua Adevarul din Romania. Ei nu ne pot da afară pentru ca nu au platit contributiile la somaj si nici nu ne pot da salarii compensatorii pentru ca ar recunoaste o disponibilizare colectivă, care le este interzisă pe perioada derularii programului european.

Astăzi, 2 septembrie, au continuat presiunile şi, în aceste condiţii, nu stiu cât o să mai reziste unii dintre colegii mei.

Intenţionăm să depunem plângeri penale la Parchet impotriva lui Costel Crângan şi Sabin Orcan pentru şantaj şi abuz în serviciu, în contextul în care vor să ne ia domeniile abuziv, doar pentru a ne sili să plecăm.

Redactorul-şef Costel Crângan a mers şi mai departe cu ameninţările şi le-a spus colegelor mele Corina Misăilă şi Domnica Negru ca luni, 5 septembrie, nu ne vor încarcă pe carduri decât salariile minime la nivel de ramură mass-media, adica vreo nouă sute de lei, deoarece restul banilor ar reprezenta bonusuri pe care compania le acordă doar dacă vrea.

Vă adresăm pe această cale rugămintea de-a întreprinde demersurile legale care se impun în astfel de situaţii pentru a opri abuzurile conducerii Adevărul Holding, în condiţiile în care găsesc zilnic noi metode de presiune pe care să le exercite asupra noastră.

Vă mulţumim anticipat.

Semnează, Adrian Obreja, Corina Misăilă, Domnica Negru, Marian Căpăţână, Valentin Trufaşu, Bogdan Dimofte, Costel Popa, Monica Boczar şi Alin Savin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1