EXCLUSIV  Abuzul în serviciu, la voia întâmplării. Ce se întâmplă după decizia CCR: ”Sunt dezamăgit. Au compromis și...”

CCR a decis marți că este la latitudinea Parlamentului să impună un prag în cazul abuzului în serviciu. 

Avocatul Lucian Bolcaș a explicat pentru DCNews că decizia CCR este o cantonare precisă în competențele CCR: ”În doctrina clasică a dreptului constituțional se spune despre CCR că ea are radieră și nu are creion. CCR nu poate să facă ceea ce este atributul legislativului. Legi poate să dea numai Parlamentul. CCR și-a cantonat precis competențele sale. Este o decizie foarte corectă și nu are decât Parlamentul să-și asume responsabilitatea pentru legile pe care le dă.”

”Pragul valoric îl poate stabili doar Parlamentul.” a precizat avocatul. 

Lucian Bolcaș a subliniat: ”Personal, am avut mari așteptări de la acest Parlament, să-și asume responsabilitatea pentru legislația României. Până la ora actuală, sunt dezamăgit de activitatea Comisiilor Juridice. Au compromis și noțiunea juridică de abuz în serviciu ca urmare a deciziei CCR 405 de anul trecut și au compromis și Legea grațierii, absolut necesară. Deci Parlamentul trebuie, în sfârșit, să se apuce de lucru.”

[citeste si]

După decizia CCR, Parlamentul nu are un termen în care să stabilească un prag în cazul abuzului în serviciu: ”Nu este un termen, nu poate să existe. Există un termen de 45 de zile ca urmare a deciziilor de neconstituționalitate, ori nu este cazul.”

Ce se întâmplă acum

Până când Parlamentul va face modificările de rigoare, potrivit deciziei CCR, în prezent practica din justiție este una la voia întâmplării. 

Avocatul a precizat că ”la ora actuală, instanțele se chinuiesc să găsească o practică în lumina deciziei 405. Practica este absolut contradictorie chiar la nivelul ÎCCJ și instanțele de judecată, în aplicarea acestei decizii pot să aprecieze dacă prejudiciul imputat este semnificativ, de natură a contura o infracțiune prin pericolul social pe care-l prezintă sau dacă nu este semnificativ și atunci se consideră că fapta imputată nu este infracțiune. La ora actuală, în practica judiciară există multe decizii contradictorii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel