Absorbţia fondurilor europene gestionate de MADR a crescut din 2012 de la 45,58 la 87,33%

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat joi, la bilanțul pe 2014, că din luna  mai 2012, când a preluat conducerea ministerului și până la sfârşitul anului 2014, gradul de absorbţie al fondurilor europene în programele gestionate de MADR a crescut de la 45,58% la 87,33%.

Daniel Constantin a precizat că pentru toate cele trei fonduri gestionate de MADR, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European pentru Pescuit (FEP), a existat în perioada 2007-2013 o alocare financiară totală de 15,371 miliarde euro, din care 13,448 miliarde euro au fost deja încasaţi de la Comisia Europeană.

Potrivit ministrului Agriculturii, gradul de absorbţie la FEADR a crescut de la 44,21% la 1 mai 2012, la 82,50% la 31 decembrie 2014. În cazul FEGA, creşterea a fost de la 47,82%, la 94,06%. În ceea ce priveşte FEP, gradul de absorbţie a urcat de la 22,04% la 46,12%.

Daniel Constantin a prezentat şi o serie de măsuri care vor fi luate pentru accelerarea absorbţiei sumelor din FEADR.

Citește și: Daniel Constantin, anunț despre proiectele în agricultură

'Beneficiarii privaţi care până acum trebuiau să parcurgă o procedură specială de achiziţii publice nu mai trebuie să parcurgă această procedură, în practică ea a întâmpinat foarte multe greutăţi. Trebuie să se încadreze doar în acele preţuri de referinţă fixate de către această listă', a explicat ministrul.

Vezi AICI situația absorbției fondurilor europene pentru agricultură, dezvoltare rurală și pescuit, dar și măsurile pentru 2015 pentru accelerarea absorbției FEADR

Acordarea plăţilor în avans la beneficiarii publici pe baza unei singure achiziţii publice este o altă măsură care va fi luată în această direcţie, potrivit ministrului Agriculturii.

'Pentru beneficiarii publici cred că este important să reuşim să le dăm avansul atunci când au nevoie de acest avans, adică, cât mai repede cu putinţă. Până acum procedura spunea că putem să le dăm acest avans de 50% după ce au făcut toate procedurile de achiziţii publice. În această variantă simplificată, dacă au făcut cel puţin o procedură de achiziţii publice, putem să dăm un avans de 40% de această dată către unităţile administrativ-teritoriale', a arătat Constantin.

De asemenea, bilanţul prezentat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prevede şi măsuri pentru accelerarea absorbţiei în cazul celorlalte două fonduri europene - FEGA şi FEP.

De precizat,  că Ministerul Agriculturii a gestionat direct prin autoritățile de management și agențiile aflate în subordinea sa, de la bun început, fondurile de profil. In plus, Ministerul Agriculturii a avut și experiența fondurilor de preaderare SAPARD sau PHARE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel