Abdul Latif Rashid este noul președinte al Irakului. Zona Verde a Bagdadului a fost bombardată în timp ce parlamentarii votau

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Alegerile scapă de impas politic de luni de zile și au venit la câteva ore după ce rachetele au lovit zonele din apropierea Zonei Verde a Bagdadului.

Parlamentarii din Irak l-au ales pe politicianul kurd Abdul Latif Rashid pentru funcția președinte al țării, deschizând calea pentru formarea unui nou guvern și punând capăt unui an de impas.

El îl înlocuiește pe colegul irakian kurd Barham Saleh în funcția de șef al statului după votul în două tururi din parlament de joi, câștigând peste 160 de voturi față de 99 pentru Saleh, a declarat un oficial al Adunării.

Rashid, în vârstă de 78 de ani, este un inginer cu studii în Marea Britanie și a fost ministrul irakian al resurselor de apă din 2003 până în 2010. Are 15 zile pentru a nominaliza un candidat din cel mai mare bloc parlamentar să formeze un guvern.

„Întrebarea acum este dacă noul președinte ales ar putea sau nu să desemneze un nou prim-ministru pentru a forma guvernul, dat fiind faptul că acest lucru este atât de controversat și a stat în spatele tuturor revoltelor politice care au cuprins țara”, a spus Mahmoud Abdelwahed de la Al Jazeera. 

Cel puțin 269 dintre cei 329 de legislatori au participat la sesiunea de vot de joi după-amiază, care a avut loc la câteva ore după ce nouă rachete au lovit zonele din apropierea Zonei Verzi a Bagdadului, unde se află parlamentul.

Fostul președinte nu a reușit să formeze un guvern

Abdelwahed a spus că mai mulți civili și membri ai forțelor de securitate au fost răniți în atacurile cu rachete, care au avut loc în timp ce parlamentul era pe cale să își înceapă sesiunea.

Un prim tur de vot privind nominalizarea prezidențială nu a reușit să atingă majoritatea necesară de două treimi.

Irakul a făcut deja trei încercări eșuate în acest an de a alege un nou șef de stat, între 7 februarie și 30 martie.

Țara s-a confruntat cu un blocaj politic după ce puternicul lider șiit, Muqtada al-Sadr, a câștigat anul trecut votul parlamentar, dar nu a reușit să strângă suficient sprijin pentru a forma un guvern.

Al-Sadr și-a retras parlamentarii din adunare și în august a anunțat că va renunța la politică, provocând cele mai grave violențe din Bagdad de ani de zile, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel