Abandonări "masive" de deşeuri la Puchenii Mari. Administraţia locală a fost amendată

Foto: Facebook / Garda de Mediu Prahova
Foto: Facebook / Garda de Mediu Prahova

Garda de Mediu Prahova a aplicat amenzi de zeci de mii de lei pentru două primării din județ.

Comisarii de mediu din Prahova au depistat, în urma unui control efectuat pe raza localităţii Puchenii Mari, abandonări "masive" de deşeuri care erau împinse cu buldoexcavatorul spre fondul forestier, scrie Agerpres. 

Potrivit datelor postate vineri seara pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Prahova, administraţia locală Puchenii Mari a fost amendată cu suma de 50.000 de lei, fiind dispuse, totodată, măsuri de salubrizare a zonelor afectate şi de supraveghere a zonelor vulnerabile, pentru evitarea situaţiilor care pot conduce la depozitării necontrolate de deşeuri.

Control efectuat de Garda de Mediu



"În urma controlului realizat pe raza localităţii Puchenii Mari, judeţul Prahova, limitrof Fondului Forestier, zona Pod CFR, (...) s-au constatat abandonări masive de deşeuri rezultate din construcţii/demolări, DEE-uri, menajere şi asimilabile acestora pe o suprafaţă de aproximativ 350 mp, ce au fost împinse cu buldoexcavatorul spre Fondul Forestier ce aparţine Ocolului Silvic Ploieşti", se precizează pe pagina Gărzii de Mediu Prahova.

De asemenea, comisarii de mediu au aplicat o amendă de 47.000 de lei unei cofetării din Urlaţi, după ce s-a constatat că deşeurile provenite de la această societate erau aruncate pe Valea Nucetului, iar o firmă din Mizil, cu domeniu de activitate fabricarea echipamentelor de ventilaţie şi frigorifice, exclusiv a echipamentelor de uz casnic, a fost sancţionată cu 40.000 de lei pentru abandonarea deşeurilor din demolări/construcţii şi a deşeului de grajd pe malul drept al pârâului Istău.

Și Primăria Urlaţi a fost amendată cu 50.000 de lei după acuzaţiile şefului GNM privind "dosirea" deşeurilor

Primăria oraşului Urlaţi a fost amendată cu 50.000 de lei de către comisarii de mediu în urma unui control al preşedintelui Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, care a acuzat administraţia locală că "doseşte deşeuri", acoperindu-le cu pământ, mai scrie Agerpres. 

Potrivit datelor postate vineri seara pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Prahova, comisarii au efectuat, în zilele de 30 şi 31 mai, un control pe raza oraşului Urlaţi, constatând pe malul stâng al râului Cricovul Sărat abandonări de diferite tipuri de deşeuri, cu preponderenţă deşeuri menajere, din construcţii-demolări, acoperite cu pământ şi nisip.

"Astfel, pentru neconformităţile constatate, Primăriei localităţii Urlaţi i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 50.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi salubrizarea zonei, cu eliminarea deşeurilor către societăţi autorizate şi respectarea prevederilor legale", precizează sursa citată.

Control neanunțat la Urlați



În data de 29 mai, preşedintele GNM, Octavian Berceanu, a postat pe pagina sa de Facebook filmări făcute în timpul unui control neanunţat la Urlaţi, acuzând primăria că "doseşte deşeurile în lunca râului şi apoi le astupă cu pământ".

"Urlaţi, judeţul Prahova. Primăria Urlaţi încearcă să dosească, adică să acopere cu pământ o groapă de gunoi ilegală, situată în lunca râului Cricovul Sărat. Staţia de transfer deşeuri se află la 300 de metri, fiind cea mai apropiată construcţie de groapa ilegală", scria Berceanu, la acel moment, pe pagina sa de socializare. De asemenea, el a postat filmări de la staţia de transfer deşeuri din localitate.

"La Urlaţi suntem pe o staţie de transfer, transferul gunoiului menajer către gârlă, către cer, către pânza freatică. Se scurge levigatul din acest gunoi abandonat aici de nu ştiu cât timp. E gunoi amestecat, cât vedeţi cu ochii, lângă localitate. Pute şi va mirosi din ce în ce mai tare. (...) La 300 de metri în faţă este Cricovul Sărat unde avem o groapă de gunoi ilegală pe care primăria în viteză încearcă să o astupe. Încă o dată, aşa sunt depozitele noastre pe fonduri europene. 23 milioane de lei investiţia pentru acest depozit în aer liber de gunoi. Bătaie de joc!", a comentat Berceanu, într-o filmare făcută la staţia de transfer deşeuri de la Urlaţi.

Ulterior, el a postat şi filmări de la staţia de transfer deşeuri de la Drăgăneşti, situaţia depistată fiind similară celei de la Urlaţi. La circa 300 de metri de staţia respectivă se află un "deal făcut din deşeuri", Berceanu susţinând că primăria a dus acolo deşeuri pe care le-a acoperit cu un strat de 20 de centimetri de pământ. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel