A treia zi de proteste la Astra Rail Arad

Salariaţii fabricii de vagoane de marfă Astra Rail Arad au oprit lucrul, luni, pentru a treia zi, iar peste 300 dintre ei s-au postat în faţa sediului administrativ, aşteptând informaţii noi de la negocierile care au început între sindicalişti şi patronat.

Preşedintele Sindicatului Astra Rail Arad, Ionel Rusu, a declarat că angajaţii s-au adunat în principala hală de producţie şi au decis să oprească din nou lucrul, nemulţumiţi de negocierile de până acum cu patronatul cu privire la noul contract colectiv de muncă. Peste 300 dintre angajaţi s-au postat apoi în faţa sediului administrativ, o clădire cunoscută în Arad sub numele "Casa Albă", situată în faţa Gării Centrale.

"Astăzi (luni - n.r.) avem etapă de negocieri cu reprezentanţii patronatului, este prima întâlnire de negocieri după aceste proteste. Suntem curioşi să vedem cu ce contra-ofertă vin la solicitările noastre, pentru că toţi ne dorim să dezamorsăm cât mai repede această stare şi să revenim în activitate, dar nu se poate stinge starea decât printr-o negociere simţitoare. Este a treia zi când este întreruptă total activitatea la punctul de lucru din Arad şi o parte dintre salariaţi sunt în faţa pavilionului administrativ aşteptând informaţii", a declarat Rusu.

În jurul orei 10,00, sindicaliştii şi reprezentanţii proprietarilor fabricii au început discuţiile pe marginea semnării noului contract colectiv de muncă, pe care angajaţii îl resping fără o creştere salarială de 30-40 de procente.

Joi a avut loc primul protest spontan la Astra Rail Arad, iar atunci sindicaliştii şi angajaţii ameninţau că, dacă până la 31 mai nu se va ajunge la un consens cu privire la contractul colectiv, va fi declanşat conflictul de muncă.

"Suntem în urmă cu salariile de ani de zile, încă plătim efectul stării de insolvenţă care a fost cu ani de zile în urmă şi am vrea să recuperăm, să ajungem la un alt nivel cu salariul. Propunerea noastră este să abordăm o creştere undeva între 30 şi 40%, pentru că, dacă nu ar fi fost insolvenţa în istoria noastră şi am fi mers pe trendul normal, salariile noastre ar fi fost cu 40% mai mari, producţia, productivitatea şi performanţele economice ale fabricii ar fi fost mai mari", a declarat săptămâna trecută, pentru AGERPRES, Ionel Rusu.

Reprezentanţi din conducerea fabricii le-au spus atunci protestatarilor că vor continua discuţiile cu sindicaliştii pentru a se încerca încheierea unei înţelegeri.

Astra Rail, care are ca acţionar majoritar (75%) un concern american, are 1.200 de salariaţi în unitatea din municipiul Arad. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel