UPDATE. șaptea zi de grevă generală. Consultări între Guvern și reprezentanții sindicatelor din educație, la ora 12:00

Marți, 30 mai, are loc cea de-a șaptea zi de grevă generală, în instituțiile de învățământ din țara noastră.

Update, ora 11:20

Marius Nistor (Federația Națională Sindicală „Spiru Haret”) și Anton Hadăr (Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”) și-au confirmat prezența la negocieri, deși acuză că au aflat din presă de organizarea acestei ședințe.

Știre inițială

Guvernul României a anunțat prelungirea negocierilor cu sindicalișii. O nouă runda va avea loc astăzi, 30 mai, la ora 12:00, la Palatul Victoria, potrivit agendei publice.

2. -imagine fara descriere- (consultari-educatie_72358100.jpg)

Tot astăzi, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) și-au afirmat solidaritatea față de profesorii din România și organizațiile lor sindicale.

„Suntem convinși că reforma reală a învățământului nu poate fi efectuată fără o alocare corespunzătoare a resurselor financiare ale statului, iar educația de calitate se poate construi doar pe baze economice solide, apte să motiveze cei mai buni absolvenți să aleagă funcția didactică.

Un salariu al unui profesor debutant, în valoare de 2.400 RON, este deconectat de realitatea socio-economică a anului 2023, iar statul român este dator să își asume responsabilitatea față de această situație și să ia decizia strategică a finanțării corecte a sistemului de învățământ”, au transmis Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE). 

Având în vedere iminența intrării în vigoare a legilor educației, ANOSR, CTR și CNE solicită respectarea prevederilor care tocmai au fost adoptate de Parlament și alocarea a 15% din bugetul național către educație.

Sindicatele din Educaţie fac marţi, de la ora 11:00, un protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni.

Sindicaliştii au spus că nu renunţă la greva generală. Ei i-au cerut lui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre salariaţii din învăţământ şi Guvern.

„Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine (marţi n.r.), după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret", Marius Nistor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel