A murit Robert Frank, figură legendară a fotografiei

Fotograful american de origine elveţiană Robert Frank, o figură legendară a fotografiei, a decedat luni, la vârsta de 94 de ani, în Canada, a anunţat marţi New York Times, care l-a citat pe proprietarul galeriei sale newyorkeze, Peter MacGill.

Robert Frank a cunoscut celebritatea datorită albumului său ''The Americans" ("Les Américains''), lansat în Franţa în 1958 şi în Statele Unite în 1959, o culegere de clişee alb-negru realizate în călătoriile sale prin Statele Unite, un adevărat manifest împotriva tradiţiei care a influenţat profund generaţiile ulterioare, notează AFP.

Galeria Pace/MacGill din Manhattan, care îl reprezintă pe fotograf, nu a confirmat imediat decesul acestuia, care a avut loc în Inverness din provincia canadiană Noua Scoţie, potrivit New York Times.

Numeroşi fotografi s-au grăbit să îi aducă un omagiu celui care i-a influenţat pe mulţi dintre ei.

''Odihneşte-te în pace, geniu american'', a scris Jerry Saltz, un critic al New York Magazine, câştigător al premiului Pulitzer la categoria ''Critică''. ''El a publicat 'The Americans' în 1958. A schimbat lumea'', a notat acesta.

''The Americans'' s-a înscris pe linia ''Generaţiei beat'', o mişcare literară şi artistică, în care urmarea instinctului prevala asupra fundamentelor tehnicilor caracteristice fotojurnalismului.

Albumul a fost considerat deprimant şi subversiv, dezvăluind partea întunecată a visului american: sărăcia, segregarea, inegalitatea şi solitudinea.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26