A murit rabinul Menahem Mendel Taub, născut în Transilvania, supravieţuitor de la Auschwitz

Scutaru Cristina / 28 apr 2019 / 19:20 Salveaza PDF Comentarii
Auschwitz
Auschwitz

Mii de persoane au asistat duminică, la Ierusalim, la decesul rabinului Menahem Mendel Taub, supravieţuitor al lagărului nazist de la Auschwitz, relatează AFP.

Taub, născut în Transilvania în 1923, a decedat duminică în Oraşul Sfânt. Cunoscut în comunitatea evreiască ultraortodoxă ca descendent al unei dinastii de rabini hasidici din Ungaria, el a fost deportat la Auschwitz în 1944, împreună cu şase fraţi şi surori.

A fost unicul supravieţuitor din familie, după ce a fost supus experimentelor medicului nazist Josef Mengele. Rabinul a emigrat din SUA în Israel în 1963 şi şi-a dedicat viaţa mărturiilor despre Holocaust, subiect căruia i-a consacrat o enciclopedie în mai multe volume.

'Cel care a văzut cum sunt smulşi copiii din mâinile mamelor pentru a fi aruncaţi în foc nu poate uita', a spus Taub într-un interviu acordat în 2014. Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat tristeţea la aflarea decesului rabinului.

Și-a dedicat viaţa reconstruirii unei lumi evreieşti în Statul Israel

 

'Supravieţuitor al ororilor Shoah, el şi-a dedicat viaţa reconstruirii unei lumi evreieşti în Statul Israel şi printre evreii din diaspora', a spus prim-ministrul, citat într-un comunicat al cabinetului său.

'Era vocea eroismului spiritual al evreilor în timpul Shoah şi a făcut tot ce a putut pentru onorarea victimelor', a declarat despre Taub preşedintele Israelului, Reuven Rivlin. 'Opera lui are o rezonanţă deosebită într-un moment în care trebuie să ne dublăm eforturile de a ne aminti şi de a nu uita niciodată', a adăugat şeful statului israelian. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29