A murit N. Munteanu, Europa Liberă. A fost martor la execuția lui Antonescu

A lucrat la Europa Liberă, Agerpres, România Liberă și Gazeta Sporturilor. A fost singurul jurnalist care a asistat la execuția mareșalului Ion Antonescu, la Jilava. Site-ul gsp.ro a anunțat miercuri moartea jurnalistului Nicolae Munteanu, la vârsta de 93 de ani. S-a născut la Câmpina, în familia unui antreprenor care se ocupa de petrol și cherestea. În 1965 a fost angajat de Radio Europa Liberă, trăind până la sfârșitul vieții la Munchen.

A fost singurul ziarist acceptat la execuția lui Antonescu, scrie Dumitru Graur, pe blogul său, i-a cunoscut pe Alex. Drăghici, comisarul Alimănescu și arhiepiscopul Makarios. A fost arestat de ruși, pentru că a publicat o discuție cu un general român, care i-a spus că Stalin va elibera deținuții politici.

”Mă băieți, să trageți în inimă!”

În interviul luat de Dumitru Graur, în urmă cu cinci ani, Nicolae Munteanu povestește scena execuției:
”Eu am făcut procesul lui Ion Antonescu pentru „Adevărul”. Și am primit un telefon de la Vasile Dumitrescu. Să mă duc la Jilava! Acolo erau o sută de ziariștii străini: germani, englezi, francezi, tot ce vrei. A apărut un ofițer, Bunaciu, adjunct al Ministrului de interne.  Și el spune, adresîndu-se tuturor jurnaliștilor aflați de față: „Domnilor, ăsta nu e spectacol de teatru! Este vorba despre execuția unor criminali. Nimeni nu intră. Sau, da: cel mai tînăr dintre voi!”… Și n-a mai lăsat pe nimeni, în afară de mine! Și a mai mers cameramanul, Gologan îl chema. (...) Și Antonescu s-a adresat șefului plutonului și i-a spus: „Mă, băieți, să trageți aici, în inimă, să nu mă ciuruiți!”. Dar așa a fost. Singurul care n-a murit imediat a fost chiar el. Și a venit tot ăsta, comandantul plutonului și i-a tras două gloanțe în cap”.

Citește integral interviul cu Nicolae Munteanu pe blogul lui Dumitru Graur, click aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel