A murit Ioan Bogdan, primul președinte al Curții de Conturi

Fotografie creată de Irina Anastasiu, de la Pexels
Fotografie creată de Irina Anastasiu, de la Pexels

Primul președinte al Curții de Conturi după reînființarea acesteia în anul 1992, Ioan Bogdan, s-a stins din viață.

"A încetat din viață profesorul universitar doctor Ioan Bogdan, primul președinte al Curții de Conturi a României după reînființarea acesteia în anul 1992.", au anunțat reprezentanții Curții de Conturi într-o postare pe Facebook.

Ioan Bogdan a avut un rol determinant în organizarea Curţii, "contribuind la afirmarea independenţei acestei instituţii într-o perioadă grea pentru România." "Un om modest, cu un caracter frumos și o pregătire profesională remarcabilă, domnul Ioan Bogdan a marcat parcursul multor auditori publici externi și este o pierdere grea pentru Curtea de Conturi. Condoleanțe familiei și Dumnezeu să îl odihnească!", se mai arată în postare.

Ioan Bogdan a urmat o carieră politică după anul 1989

"Născut la data de 11 august 1933 în comuna Câlnic, județul Alba, domnul Ioan Bogdan a urmat o carieră în domeniul economic, absolvind Facultatea de Statistică din cadrul Academiei de Studii Economice din București, încununată cu un doctorat în economie și o carieră de director financiar și director economic în domeniul industrial.

Director al sucursalei Sibiu a Băncii Naționale din 1983, domnul Ioan Bogdan a urmat o carieră politică după anul 1989, fiind ales deputat de Sibiu până în 1992 și conducând comisia pentru buget, finanțe și bănci din Parlamentul României. Începând cu acest an a avut un rol crucial în calitate de președinte al Curții de Conturi în procesul de reînființare și reorganizare a uneia dintre cele mai importante instituții din România.

După încheierea mandatului său în anul 1999, domnul Ioan Bogdan a continuat ca profesor la universități din Sibiu și București. Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Camerei Experţilor Europeni a Uniunii Europene, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Avansate, domnul Ioan Bogdan a fost un reper de elocință și profesionalism, într-o carieră destinată studiului continuu și cercetării științifice.", transmite Curtea de Conturi într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al instituției.

"Curtea de Conturi a României pierde în aceste zile pe unul dintre părinții ei fondatori. Domnul președinte Ioan Bogdan a fost unul dintre cei care au făcut posibilă renașterea Instituției Supreme de Audit în România, o instituție puternică, profesionalistă și independentă. Cred că sunt în asentimentul colegilor mei care l-au cunoscut pe acest om cu suflet mare și caracter exceptional atunci când spun că o parte importantă din istoria Curții de Conturi a fost marcată de munca și energia domnului președinte Ioan Bogdan. Dumnezeu să îl odihnească în pace!", a declarat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel