A murit Carlos Saul Menem, preşedinte al Argentinei timp de 10 ani. A scos ţara din criza economică

Carlos Saul Menem era internat din decembrie 2020
Carlos Saul Menem era internat din decembrie 2020

Carlos Saul Menem, preşedinte al Argentinei între 1989 şi 1999, a murit la vârsta de 90 de ani. 

Moartea sa a fost confirmată de actualul preşedinte argentinian, Alberto Fernandez. Menem fusese internat în decembrie 2020 cu probleme la rinichi şi a fost în stare de comă indusă încă de atunci. 

Guvernator de provincie, Carlos Menem a condus o mişcare politică peronistă când a candidat ca preşedinte (Juan Domingo Peron a fost un dictator neofascist n.r.), însă s-a dovedit a fi un preşedinte neoliberal democrat. Acesta şi-a preluat funcţia de preşedinte cu cinci luni mai devreme decât era aşteptat, ca urmare a demisiei lui Raul Alfonsin din cauza crizei economice din Argentina. 

Recunoscută ca cea mai dură criză economică din istoria Argentinei, respectiva perioadă a însemnat sărăcirea unui sfert din populaţia ţării. Inflaţia a ajuns la 5000 la sută, datoria externă era e 60 de miliarde de dolari, iar datoria internă de 7 miliarde de dolari. Argentina s-a confruntat cu tăieri de curent electric, fabrici închise şi concedieri în masă. 

"Singurele lucruri pe care le pot oferi oamenilor sunt munca, sacrificiul şi speranţa. Nu există un alt mod în care o pot spune. Argentina este ruptă, devastată, distrusă. Este ultima noastră şansă", a spus Carlos Menem în discursul de preluare a puterii de pe 8 iulie 1989. 

Şi, când nimeni nu se mai aştepta, guvernul său a reuşit să întoarcă situaţia. A redus angajările din sistemul bugetar, a tăiat din bugetul public, a stabilizat moneda naţională, a privatizat industria de stat, utilităţile, companiile aeriene şi feroviare, a redus importurile şi a atras investiţii, iar Argentina şi-a revenit încă din primul său an de mandat, scrie nytimes

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel