A încetat din viaţă sultanul Omanului, după o domnie de 50 de ani. Succesor este vărul său

Sultanul Omanului, Qaboos bin Said al-Said, a decedat vineri seara la vârsta de 79 de ani, au anunţat sâmbătă media oficiale din Oman, fiind declarate trei zile de doliu naţional.

"Cu adâncă tristeţe, sultanatul Oman îl deplânge pe sultanul nostru Qaboos bin Said al-Said care a fost chemat la Dumnezeu vineri seara", indică agenţia de presă oficială, anunţând dispariţia şefului statului care suferea de o boală, posibil, un cancer de colon, conform AFP, citată de Agerpres.

Susţinut de Occident, Qaboos a guvernat acest stat din Golful Persic încă din 1970 când a preluat puterea printr-o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, cu ajutorul fostei puteri coloniale a Omanului, Marea Britanie. Qaboos nu are copii şi nu a numit în mod oficial un succesor. O lege din 1996 stipulează că familia domnitoare îi va alege un succesor în trei zile după vacantarea postului.

Dacă familia nu reuşeşte să se pună de acord asupra unui succesor, un consiliu format din militari, responsabili ai securităţii, şefi ai Curţii Supreme şi ai celor două adunări consultative vor instala la putere persoana al cărei nume a fost scris de sultan într-o scrisoare sigilată. O perioadă de doliu oficial de trei zile pentru public şi sectorul privat a fost declarată, potrivit presei de stat.

Succesorul a fost ales

 

 

Haitham bin Tariq al-Said, vărul sultanului Qaboos bin Said al-Said, decedat vineri, a depus sâmbătă jurământul în calitate de nou suveran al Omanului, a anunţat guvernul de la Muscat. ''Haitham bin Tariq a depus jurământul calitate de nou suveran (...) după o reuniune a familiei regale care a validat alegerea (unui succesor făcută de defunctul) sultan'', a comunicat guvernul pe Twitter.

Comentatorul televiziunii publice a precizat că familia regală a decis să deschidă scrisoarea în care sultanul Qaboos şi-a desemnat succesorul. Conform Constituţiei Omanului, familia regală putea ca, în termen de trei zile de la vacantarea tronului, să-l aleagă ea însăşi pe succesor.

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28