A început sacrificarea porcilor din Cilieni, unde sunt 6 focare de pestă

Autorităţile sanitar-veterinare au început, miercuri, să sacrifice porcii din comuna Cilieni, măsură determinată de confirmarea a şase focare de pestă porcină africană (PPA) în localitate în ultimele două săptămâni, iar în comuna Ianca a fost notificată o suspiciune de PPA la porci dintr-o anexă a unei stâne.

Primarul comunei Cilieni, Ionel Marancea, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, că vor fi ucişi preventiv toţi porcii din zonă, el punctând că localnicii au înţeles necesitatea aplicării acestei măsuri în condiţiile numărului mare de focare de boală confirmate.

"S-a intrat deja pe trei străzi, au fost sacrificaţi undeva la 70 de porci, oamenii sunt de acord, sunt realişti, le-am explicat. Probabil că va mai dura câteva zile, poate chiar până la mijlocul săptămânii viitoare până se va încheia toată acţiunea. Se face şi evaluare pentru fiecare animal în vederea acordării de despăgubiri pentru proprietari", a spus Marancea.

La Cilieni, înainte de apariţia acestor focare de PPA, erau crescuţi circa 480 de porci în gospodăriile populaţiei.

Un nou caz de suspiciune de PPA a fost semnalat în altă localitate din judeţul Olt, la Ianca, după analizele efectuate în laboratorul din Slatina al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), conform unui comunicat al instituţiei.

Suspiciunea de PPA de la Ianca a fost notificată la porci domestici dintr-o anexă a unei stâne situată în extravilanul comunei. În acest caz se aşteaptă confirmarea diagnosticului de la probele trimise miercuri către IDSA Bucureşti.

După suspiciunea de PPA de la Ianca a fost stabilită o zonă de protecţie de trei kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul exploataţiei suspecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel