A început oficial cursa pentru succesiunea lui Strauss-Kahn în fruntea FMI. Franţa, Belgia, Mexic, Malayezia, Kazahstan, India sau Africa de Sud, printre ţările cu şanse

fmi
fmi

Cursa pentru succesiunea lui Dominique Strauss-Kahn în fruntea Fondului Monetar Internaţional (FMI) a început oficial luni, având-o ca favorită pe Christine Lagarde, actualul ministru de finanţe al Franţei, relatează AFP.

Consiliul de administraţie, format din reprezentanţii a 24 de ţări şi grupuri de ţări, va examina începând de luni şi până la 10 iunie candidaturile depuse. Consiliul şi-a stabilit ca obiectiv desemnarea unui nou şef al FMI „până la 30 iunie“.

Board-ul FMI s-a angajat ca desemnarea noului director general să se facă „într-un mod deschis, bazat pe merite, şi transparent“. Procedura care a adus de fiecare dată în trecut un european în fruntea instituţiei de creditare de la Washington rămâne însă neschimbată.

După 65 de ani de control european al FMI, restul lumii îşi cere acum partea. Cine îi va lua locul lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea Fondului Monetar Internaţional

Dacă sunt depuse cel puţin patru candidaturi, Consiliul de administraţie va căuta „prin consens“, sau dacă nu se ajunge la acesta, prin vot, să reducă lista la trei nume. Ultimii doi-trei candidaţi rămaşi în cursă vor fi audiaţi la Washington.

Christine Lagarde încă nu şi-a făcut cunoscut oficial interesul faţă de succesiunea lui Strauss-Kahn, dar şansele sale au crescut considerabil după ce omologii săi din Germania şi Marea Britanie, Wolfgang Schaeuble şi George Osborne, au indicat zilele trecute că renunţă la o eventuală candidatură în favoarea ei. Ministrul de finanţe belgian, Didier Reynders, a contestat în schimb acest „front european“ în favoarea Franţei, subliniind că este „bineînţeles interesat“ de post şi că are şi experienţa necesară.

BNR preferă un european la conducerea FMI

De asemenea, Malayezia a indicat luni că ţara sa doreşte ca noul şef al FMI să reprezinte ţările în curs de dezvoltare, iar duminică Mexicul şi-a anunţat intenţia de a propune candidatura guvernatorului băncii sale centrale Agustin Casterns. Comunitatea Statelor Independente (CSI) a evocat la rândul ei candidatura şefului băncii centrale a Kazahstanului, Grigori Marcenko, dar s-au mai vehiculat şi alte nume de candidaţi, din China, India sau Africa de Sud.

Citeşte şi:

Christine Lagarde îşi anunţă oficial candidatura la şefia FMI

Scandalul Strauss-Kahn a acoperit criza McDonald’s

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel