A fost fake news știrea despre blocul din Arad cu crăpăturile apărute „în urma cutremurului de marți”

Google Street View
Google Street View

Poza cu blocul Ared din Micălaca 300, construit de holdingul omului de afaceri Alexandru Bercea, a devenit virală pe rețelele de socializare. Multe site-uri au preluat imaginea.

Internauții spuneau că au apărut crăpături ca urmare a cutremurului. De fapt, imaginea cu respectivele crăpături este postată pe Google din septembrie 2022. Adică respectivele crăpături există, dar nu sunt rezultate în urma seismului de marți.

Alexandru Bercea a explicat că așa-zisele crăpături nu sunt decât ale polistirenului, nu a structurii de beton, blocul fiind anvelopat sută la sută.

„Pe undeva, sunt normale. Vă dați seama că la blocurile noi materialul lucrează. Nici vorbă să fie vorba despre structura de beton a blocului. Ceea ce a apărut nu e decât o intoxicare. Îi înțeleg pe oameni că sunt speriați, dar de aceea am venit și eu să văd la fața locului. E doar polistirenul ceea ce vedeți și nu e de ieri, ci de mai mult timp. Oricum, am chemat o echipă de inspecție care să facă o cercetare a structurii blocului. Vreau să îi liniștim pe oameni. Că sunt unele crăpături la scări, nu au legătură cu structura blocului, scara fiind ceva independent. Dar nici scările nu sunt afectate de cutremurul de marți. Cum spuneam, materialul lucrează. Oricum, toate vor fi remediate, nefiind ceva grav”, a zis Alexandru Bercea pentru SpecialArad.ro.

Zeci de clădiri publice din judeţul Arad, între care 18 şcoli, au suferit daune în urma cutremurului de marţi seara, a constatat Prefectura Arad în urma unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc joi.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost afectate mai multe clădiri, prin fisuri apărute în pereţi, căderi de tencuială sau probleme la acoperişuri.

Prefectura informează că în municipiul Arad au căzut elemente de zidărie (ornamente, ţigle, cărămizi, coşuri fum) de pe aproximativ 20 de clădiri, fără avarii majore.

Au mai fost daune la o clădire istorică a Consiliului Judeţean, din municipiu, la Aşezământul Cultural al Primăriei Pâncota, la bisericile ortodoxe din Ghioroc şi Miniş, la Biserica ortodoxă şi la Centrul de tineret din Covăsânţ, dar şi la alte clădiri publice din Frumuşeni, Aluniş sau Dorobanţi.

Evaluările cuprind parţial şi pagube provocate la clădiri particulare din aceleaşi localităţi, între care zeci de locuinţe.

„Precizăm că datele de mai sus sunt preluate ca atare din informările primite şi reprezintă rezultatul primelor evaluări efectuate de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sau de instituţiile publice menţionate. Toate documentele au fost trimise de Instituţia Prefectului la nivel central, Guvernului, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerului Afacerilor Interne", a transmis Prefectura Arad.

VEZI ȘI: are bloc cade primul la cutremur în România? - https://www.dcnews.ro/care-bloc-care-primul-la-cutremur-in-romania_904964.html




„La solicitarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranţa clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbuşire şi dacă pot fi exploatate în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. (...) În acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să iniţieze procedura cerută de lege pentru a pune cetăţenii în siguranţă şi pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse", a zis prefectul Toth Csaba.

Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter, la o adâncime de 5,6 kilometri, s-a produs marţi seară în judeţul Arad, cu epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, fiind urmat de mai multe replici, cea mai mare cu magnitudinea de 3,2 grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel