A fost creat mușchiul artificial. Cum i-ar putea ajuta pe bolnavii de distrofie musculară

foto: Freepik
foto: Freepik

O nouă speranță pentru cei care suferă de distrofie musculară!

Distrofia musculară Duchenne (DMD) este cea mai întâlnită formă de distrofie musculară diagnosticată în copilărie, cu aproximativ 20.000 de cazuri noi raportate în fiecare an. Recent, a fost dezvoltat un mușchi artificial pentru a studia această afecțiune.

Ce este DMD

DMD este o tulburare musculară progresivă ce duce la pierderea funcționalității musculare, determinând în cele din urmă pe cei afectați să-și piardă independența și să se confrunte cu probleme medicale grave. Speranța de viață medie pentru persoanele cu DMD este de aproximativ 30 de ani. Momentan, nu există un remediu pentru DMD, iar una dintre principalele provocări cu care se confruntă comunitatea de cercetare este dezvoltarea de modele artificiale capabile să reproducă cu exactitate leziunile identificate în mușchii pacienților. Acest aspect este crucial pentru studierea noilor tratamente în mediul laboratorului.

Cauza bolii ar fi o mutație în gena ce codează distrofina, o proteină care reduce efectele contracțiilor musculare asupra membranei celulare. Datorită lipsei distrofinei, celulele musculare devin vulnerabile la deteriorare, conform Medical Xpress.

Un studiu recent realizat de Institutul de Bioinginerie din Catalonia (IBEC) vorbește despre mușchiul artificial pentru studiul distrofiei musculare, capabil să reproducă leziunile găsite în țesutul muscular al persoanelor afectate de distrofia musculară Duchenne. Acest sistem, dezvoltat prin inginerie tisulară utilizând celule prelevate de la pacienți, conține fibre musculare capabile de contracție în răspuns la stimularea electrică. Această caracteristică este esențială pentru crearea unui model muscular artificial ce facilitează studiile preclinice asupra medicamentelor destinate tratării DMD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel