9 Mai 2020. Europa, sărbătoare în izolare

9 Mai 2020, Ziua Europei, este sărbătorită în anul 2020 în izolare, cu restricţii şi economii blocate, ca urmare a crizei coronavirus.

9 mai este ziua la care este sărbătorită înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război MondialÎn 1950, la data de 9 mai, apărea o nouă formă de organizare a Europei, care a precedat Uniunea Europeană. Românii şi-au declarat independenţa faţă de Imperiul otoman la 9 mai 1977. Pe 9 mai lumea e îmbrăcată în sărbătoare. Rusia şi SUA flutură steagul victoriei în Al doilea Război Mondial, Franţa şi Germania te onorează cu ziua Uniunii Europene, în timp ce pentru România, ziua de 9 mai reprezintă obţinerea Independenţei în faţa Imperiului Otoman.

La mai 1945, SUA şi URSS tăiau practic Germania în două. Documentele prin care forţele germane capitulau au fost semnate între 7 si 9 mai. În 1950, pentru a se evita un nou conflict major, ministrul de externe francez Robert Schuman a propus o supraveghere mai strictă a industriei de armament, astfel că a apărut o autoritate comună care să controleze producţia de cărbune şi oţel. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene de azi.

Ce a spus Robert Schuman

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, a spus Robert Schuman, fost ministru de externe al Franţei. E foarte important să mai ştii că şi pentru România 9 mai e o zi cu grea semnificaţie istorică. În 1877, Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe de-atunci, citea în faţa parlamentului Declaraţia de independenţă faţă de Înalta Poartă.

Independenţa avea să se obţină însă cu mult sânge şi eroism. Între 1877 şi 1878 armatele românesti si rusesti, aliate, au ajuns aproape de porţile Constantinopolului forţând Imperiul Otoman să ceara armistitiu. România îşi cucerise independenţa cu arma şi era una dintre cele 20 de ţări de pe harta Europei cu acest statut, citează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel