800.000 români, în pericol!

În jur de 800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratamente inovatoare începând cu luna iulie prin dispariţia de pe piaţa din România a 123 de medicamente, cauzată de publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care determină coborârea preţului medicamentelor originale la nivelul celor generice, susţine Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

'Această prevedere va avea consecinţe deosebit de grave asupra pacienţilor români, nu doar imediate, prin limitarea accesului acestora la tratament, ci şi pe termen lung. Preţul medicamentelor va coborî cu 35% sub minimul european, total nesustenabil, ceea ce îi obligă pe producătorii de medicamente nu doar să-şi reconsidere portofoliul de produse, ci şi să reevalueze oportunitatea de a aduce noi medicamente în România', a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, potrivit unui comunicat remis vineri Agerpres.

Potrivit sursei citate, ordinul a fost implementat fără o analiză de impact şi în condiţiile în care reprezentanţii ARPIM, ai operatorilor de pe lanţul de distribuţie, ai pacienţilor au atras atenţia asupra consecinţelor 'grave pe care le va avea aplicarea articolului 81 din ordinul 307/2015' în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la medicamente, inclusiv în cadrul dezbaterii publice organizate luna trecută.

'Consecinţele negative ale implementării acestui ordin se vor resimţi şi la nivel economic. Scăderea preţurilor originalelor la nivelul genericelor nu va aduce economii la bugetul de stat, aşa cum au afirmat autorităţile. Medicamentele eliberate în regim compensat sunt deja rambursate la preţul celui mai mic generic, iar diferenţa dintre bugetul alocat medicamentelor şi consumul real este plătită de producători prin taxa clawback. De fapt, implementarea articolului 81 va diminua contribuţiile la bugetul de stat, întrucât sumele colectate din TVA şi din taxele generate de impozite se vor reduce', a explicat Dan Zaharescu.

În opinia reprezentanţilor ARPIM, sistemul de sănătate românesc are nevoie de o metodologie sustenabilă de calcul al preţului la medicamente, iar acest lucru trebuie să se întâmple în cel mai scurt timp pentru a putea evita declanşarea unei alte crize în sistemul de sănătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel