76 de jurnaliști au fost asasinați în 2020

Înaltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a referit duminică, în ajunul Zilei mondiale a libertăţii presei, la jurnaliştii asasinaţi din 2020 şi şi-a exprimat preocuparea deosebită faţă de violenţele la adresa femeilor care exercită această profesie, transmite EFE.

În numele UE, Borrell a amintit că, potrivit observatorului UNESCO, de la începutul anului 2020 au fost ucişi 76 de jurnalişti în întreaga lume şi "mulţi alţii au fost arestaţi, hărţuiţi sau ameninţaţi", adăugând că "este deosebit de îngrijorătoare violenţa de gen împotriva jurnalistelor", transmite Agerpres.

Şeful diplomaţiei europene a apreciat că "libertatea presei înseamnă siguranţă pentru toţi" şi a definit-o drept "fundamentul societăţilor democratice, care pot prospera doar dacă cetăţenii au acces la informaţie credibilă şi pot lua decizii fundamentate".

Borrell a mai spus că libertatea presei şi libertatea de exprimare trebuie promovate şi protejate "peste tot" şi a subliniat că "UE este dispusă să facă mai mult" pentru a îndeplini acest deziderat.

"UE va continua să se pronunţe împotriva oricăror restricţii la adresa libertăţii de exprimare şi contra cenzurii, atât online, cât şi offline", a adăugat Borrell, care a precizat că peste 400 de jurnalişti "au beneficiat" anul trecut de pe urma fondului european pentru protejarea apărătorilor drepturilor omului.

Şeful diplomaţiei europene a mai spus că UE va continua să acţioneze împotriva dezinformării şi va căuta modalităţi de a sprijini financiar presa independentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel