Imagini șocante după explozia atomică din Nagasaki - GALERIE FOTO

Primarul oraşului Nagasaki, Tomihisa Taue, a criticat guvernul Japoniei pentru eşecul de a se angaja în eforturile internaţionale vizând dezarmarea nucleară. Criticile sale interven în contextul în care se împlinesc 68 de ani de la atacul cu bombă asupra acestui oraş japonez.

Prin declaraţiile sale, primarul Tomihisa Taue a făcut trimitere la refuzul Japoniei de a semna în aprilie un document în care aproximativ 80 de ţări promit necondiţionat să nu mai folosească niciodată arme nucleare. Acţiunile Japoniei 'trădează aşteptările comunităţii globale', a afirmat primarul.

Documentul, pregătit la Geneva de un comitet ONU, este simbolic în mare parte deoarece nici unul dintre semnatari nu deţine arme nucleare. Ţările cunoscute cu potenţial nuclear, între care SUA, Rusia, India şi Pakistan, nu au semnat documentul. Nici Japonia nu deţine un dispozitiv nuclear şi a promis că nu va produce nici unul, deşi unii membri ai aripii radicale a partidului de guvernământ susţin că ţara ar trebui să aibă în vedere o opţiune nucleară.

'Cer guvernului Japoniei să revină la originea promisiunii noastre ca ţară victimă a bombei atomice', a afirmat primarul oraşului Nagasaki într-un parc al păcii, lângă epicentrul exploziei nucleare produse în urmă cu 68 de ani.

Moment de reculegere

Aproximativ 6.000 de persoane, între care ambasadorul american John Roos, au participat la ceremonia de vineri, după ţinerea unui moment de reculegere în memoria victimelor bombei atomice de la Nagasaki, 9 august 1945. Atacul nuclear de la Hiroshima s-a produs trei zile mai devreme, la 6 august 1945. Atacurile au grăbit capitularea Japoniei în cel de-a Doilea Război Mondial. Explozia atomică de la Hiroshima a provocat moartea a 140.000 de persoane. Alte 70.000 de persoane au murit în explozia atomică de la Nagasaki.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel