5 motive pentru care câinii își ling lăbuțele

Sursa foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Sursa foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Câinele tău își linge labele mai mult decât de obicei, chiar și atunci când încerci să-l distragi chemându-l pe nume sau oferindu-i jucăria preferată? Află de ce se întâmplă acest lucru!

Dr. Valentina Henao, medic veterinar, explică faptul că un câine care își linge și își mestecă labele ar putea face acest lucru din mai multe motive, de la probleme comune, precum puricii sau alergiile, până la leziuni la nivelul labei.

5 motive pentru care câinele tău își linge labele

Linsul labelor este un comportament destul de comun la câini. De cele mai multe ori, nu este ceva de îngrijorat. Câinii își ling labele pentru a explora, pentru a se calma sau pur și simplu pentru a curăța murdăria rămasă de la plimbarea de după-amiază.

Dar dacă patrupedul își linge și își mestecă labele excesiv (nu se oprește când îl chemi sau încerci să-l distragi cu jucării, mâncare sau o plimbare), până în punctul în care își provoacă răni, atunci este momentul să analizezi mai atent ce ar putea fi în neregulă.

Iată câteva dintre cele mai comune motive pentru care câinii își ling și își mestecă labele excesiv:

Răni sau dureri 

Deși linsul ocazional al labelor este normal, linsul sau mestecatul agresiv ar putea indica o durere sau o leziune. Semnele de durere, cum ar fi șchiopătatul, evitarea scărilor sau scăderea activității, ar putea fi prezente dacă animalul tău de companie suferă din cauza:

  • Înțepăturilor
  • Tăieturilor
  • Unghiilor încarnate sau rupte
  • Pernițelor uscate și crăpate
  • Fracturilor
  • Arsurilor la nivelul pernițelor 

Puricii și căpușele

Puricii și căpușele sunt paraziți comuni care pot face ca patrupezii să se scarpine, să se lingă și să se muște singuri. Acești dăunători pot trăi aproape în toate zonele pe care câinii le frecventează.

Cel mai simplu mod de a verifica dacă patrupedul tău are purici sau căpușe este să-l examinezi fizic. Căpușele se ascund cel mai des între degetele de la picioare, sub picioare și în spatele urechilor. Dacă găsești o căpușă, trebuie să o îndepărtezi cu atenție cu penseta, apucând baza cât mai aproape de pielea câinelui.

Asigură-te că atunci când faci acest lucru, întreaga căpușă este îndepărtată. O căpușă poate cauza o infecție gravă a pielii dacă rămâne încorporată în piele.

Alergiile

Potrivit Dr. Henao, alergiile pot provoca o reacție aproape oriunde pe corp, inclusiv infecții ale pielii și labei, puncte fierbinți și infecții ale urechilor. Identificarea alergenului poate fi dificilă deoarece acestea pot proveni din:

  • Alimentație: Vinovații pot include proteine precum pui, carne, porc și ouă.
  • Factori sezonieri: Declanșatorii precum iarba și polenul pot provoca agravări.
  • Mediu: Detergenții pentru rufe sau alte produse de uz casnic ar putea fi problematice.
  • Purici: Mâncărimea provocată de purici este cauzată de o reacție alergică.

Dacă patrupedul are infecții deranjante legate de alergiile lor, s-ar putea să aibă nevoie de medicamente topice și orale și de un con de recuperare pentru a-i împiedica să-și lingă și să agraveze zona afectată.

Artrită

Artrita este o afecțiune comună la câinii în vârstă. Poate afecta nu doar articulațiile mari, precum șoldurile și picioarele, ci și degetele de la picioare. Această boală progresivă apare atunci când cartilajul articular se descompune, cauzând durere, inflamație și dificultăți în utilizarea labei sau a membrelor afectate.

Probleme comportamentale

„La fel ca și oameni, animalele de companie pot avea probleme comportamentale și de sănătate mintală care necesită sprijin din partea medicului veterinar sau a specialistului în comportamentul veterinar,” spune dr. Henao. În unele cazuri, chiar și după rezolvarea condițiilor medicale subiacente precum infecțiile sau alergiile, un câine ar putea să-și lingă și să-și mestece labele din cauza:

  • Obiceiului
  • Plictiselii
  • Stresului sau anxietății
  • Tulburării obsesiv-compulsive (TOC), potrivit Petmd.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel