Avantajele Noului Cod penal în materia accidentelor auto

 Conform actualului Cod penal, fapta conducătorului auto care nerespectând normele de circulație provoacă un accident auto poate fi încadrată la infracțiunea de vătămare corporală din culpă, potrivit avocatului  Georgiana Teodorescu de pe www.gtal.ro.

Modul de punere în mișcare a acțiunii penale este la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Noul Cod penal menține condiția plângerii prealabile însă dezincriminează o mare parte din aceste vătămări corporale, legiuitorul prevăzând un număr minim de zile de îngriji medicale care dacă nu este atins nu ne aflăm în prezența unei infracțiuni.

 Art. 184 Cod penal. Vătămarea corporală din culpă

(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 21 (n.r. lovirea sau alte violențe – cel mult 20 de zile de îngrijiri medicale) care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181 (n.r. vătămare corporală – cel mult 60 zile de îngrijiri medicale), săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

(41) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.

(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

(6) Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

 Noul Cod Penal ce urmează să intre în vigoare în februarie 2014 schimbă prevederile legale, după cum urmează:

 ART. 196 Noul Cod penal. Vătămarea corporală din culpă

(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) - (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 Ori art. 194 NCP prevede:

(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:

a) o infirmitate;

b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;

c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;

d) avortul;

e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,

se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.

 Printr-o simplă analiză a textului se observă faptul că pe actualul Cod penal se poate reține infracțiunea de vătămare corporală din culpă pentru minim 10 zile de îngrijiri medicale în timp ce pe Noul Cod Penal pentru a se reține această infracțiune este nevoie de minim 90 de zile de îngrijiri medicale, de o infirmitate definitivă sau de un prejudiciu estetic grav și permanent.

Așadar, la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal toate persoanele care au calitatea de învinuit în dosare penale de vătămări corporale din culpă ce presupun un număr mai mic de 90 de zile de îngrijiri medicale vor beneficia de legea penală mai favorabilă, adică de dispozițiile acestui nou cod, care dezincriminează faptele ce au produs leziuni mai puțin grave.

În concret, față de toți învinuiții care se află în faza de acte premergătoare se va da o soluție de neurmărire, iar față de învinuiții față de care s-a dispus deja începerea urmăririi penale, soluția va fi una de netrimitere în judecată, respectiv de clasare. În ceea ce-i privește pe inculpații trimiși deja în judecată pentru astfel de infracțiuni, ei vor beneficia de o încetare a procesului penal.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel