EXCLUSIV  24 Ianuarie, Mica Unire. GREȘEALA pe care o fac politicienii la Iași

Darius Muresan / 24 ian 2018 / 16:38 Salveaza PDF Comentarii
alexandru-ioan-cuza
Descriere foto: alexandru-ioan-cuza

De aproape trei decenii a devenit un protocol ca Mica Unire să fie sărbătorită pe 24 ianuarie la Iași.

Cetățeni de toate vârstele, dar și politicieni merg an de an la Iași, pe 24 ianuarie, pentru a sărbători Mica Unire de la 1859. Însă, așa cum a semnalat și istoricul Adrian Niculescu, conferențiar universitar (SNSPA), data în care se celebrează Unirea Principatelor la Iași este greșită.

Asta întrucât momentul Iașiului este pe 5 ianuarie, alegerea lui Cuza în Moldova iar 24 ianuarie este data în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales în București.

Astfel, politicienii ar trebui să meargă la Iași pe 5 ianuarie, deoarece atunci a fost ales Cuza.

„Data de 24 ianuarie este momentul Bucureștiului. La București a fost dubla alegere, hotărâtă în faimosul Hotel Concordia, hotelul parlamentarilor din Divan. Acolo au hotărât, la propunerea moldovenilor să fie ales Cuza. S-a întâmplat în noaptea dintre 23 și 24. Pe 24 ianuarie au mers în Parlament și au votat”, a explicat Adrian Niculescu.

La 24 ianuarie 2018 se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cunoscut şi sub numele de "Unirea Mică", acest major eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei. 

[citeste si] 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26