2022 - Volodimir Zelenski pe listele Premiului Nobel pentru Pace. În 2021, premiul a fost acordat unui rus și unui american

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Un grup de politicieni europeni, printre care și români, au cerut ca termenul expirat pentru acceptarea nominalizărilor pentru Premiul Nobel pentru Pace să fie prelungit, astfel încât președintele ucrainean Volodimir Zelenski să poată fi luat în considerare pentru acordare.

Mai mulţi oameni politici din mai multe ţări europene, inclusiv din România, au cerut într-o scrisoare deschisă ca preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporului ucrainean să le fie decernat Premiul Nobel pentru Pace, transmite vineri EFE, potrivit Agerpres.

Semnatarii scrisorii - datată 11 martie, potrivit Euractiv - au solicitat Comitetului Nobel din Norvegia să prelungească până la 30 martie termenul pentru nominalizările la premiul din acest an, care s-a încheiat oficial la 31 ianuarie, invocând "evenimente istorice fără precedent", mai exact, războiul dintre Rusia şi Ucraina.

"Lumea este tulburată de imaginile războiului care sosesc din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum cu frică, locuinţele şi vieţile lor sunt ameninţate de bombardamente şi de o armată invadatoare. Suntem martorii curajului oamenilor din Ucraina în faţa acestui război declarat de Rusia", se menţionează în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată până în prezent de 36 de oameni politici, majoritatea olandezi, dar pe ea figurează şi politicieni din ţări precum Regatul Unit, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România şi Slovacia, notează EFE.

Documentul a fost semnat şi de fostul premier eston Andrus Ansip şi de ex-ministrul de externe olandez Bert Koenders, dar şi de mai mulţi eurodeputaţi.

Euractiv menţionează că nu există precedent istoric de prelungire a termenelor de depunere a candidaturilor la Comitetul Nobel.

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele șase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul și industriașul suedez Alfred Nobel.

Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autorități suedeze.

In 2021 Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui rus si unui american

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

'Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia', a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel