2022 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice ale Sloveniei

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Agenţia naţională de mediu a Sloveniei a înregistrat cele mai călduroase temperaturi din istorie, în anul 2022.

 

Slovenia a înregistrat anul trecut cele mai ridicate temperaturi de la debutul măsurătorilor meteorologice, a anunţat Agenţia naţională de mediu (ARSO) pe site-ul său, informează Xinhua.

Temperatura medie a aerului în 2022 în Slovenia a atins 10,8 grade Celsius, cu aproape două grade peste media din 1981-2010, a indicat ARSO citând date preliminare.

Toate cele patru sezoane din 2022 au fost mai călduroase comparativ cu valorile medii ale ţării.

Temperatura medie anuală a crescut cu 2,3 grade Celsius din 1970. Aceasta a continuat să crească cu aproximativ 0,4 grade la fiecare zece ani.

Anul trecut, precipitaţiile anuale din ţară au fost cu 15% sub media din 1981-2010. Astfel, anul 2022 a fost unul dintre cei mai secetoşi ani din istoria Sloveniei.

Slovenia, o ţară muntoasă situată între Italia, Austria, Ungaria, Croaţia şi Marea Adriatică, s-a confruntat în ultimii ani cu secete severe în lunile de vară, care au dus la o serie de incendii de vegetaţie.

În iulie 2022, cel mai mare incendiu din istoria Sloveniei a făcut ravagii în partea de vest a ţării timp de aproximativ două săptămâni, distrugând suprafeţe extinse de pădure şi conducând la evacuarea mai multor sate. Nu au fost înregistrate victime, scrie Agerpres.

2022 a fost anul cel mai călduros și din istoria Spaniei. Anul 2022 este cel mai călduros an înregistrat în Spania după 1916, de la începerea înregistrării acestor date la nivel naţional, a anunţat luni Agenţia naţională de meteorologie (AEMET), relatează AFP.

"2022 a fost anul cel mai călduros din Spania după, cel puţin, 1916", a precizat agenţia pe Twitter, subliniind că a fost "prima dată când temperatura medie anuală (a depăşit) 15 grade Celsius", cu aproape 15,5 grade Celsius.

"Până în 2011, (temperatura medie anuală) de 14,5 grade Celsius nu a fost niciodată depăşită. De atunci, acest lucru s-a produs de cinci ori", a adăugat AEMET.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel