20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei. Peste 300 de milioane de oameni vorbesc franceza în lume

Foto: Freepik
Foto: Freepik

În fiecare an, la 20 martie, se marchează Ziua internaţională a francofoniei, sub tutela Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), precum şi Ziua limbii franceze, în organizarea ONU. 

Zilele sunt dedicate milioanelor de oameni din ţările francofone, dar şi din acele ţări unde limba franceză este mai puţin răspândită, potrivit Agerpres.

Data de 20 martie marchează semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), conform site-urilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi al UNESCO.

În 2023, marcarea zilei a avut loc la sediul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei din Paris, prilej cu care va fi difuzat în direct un program cultural ce scoate în evidenţă diversitatea culturilor francofone.

Creaţie în diversitate

Tema din 2023 este “321 de milioane de francofoni, miliarde de conţinuturi culturale”, celebrând astfel creaţia culturală francofonă, diversitatea sa, şi, de asemenea, necesitatea de a valoriza accesul său în digital. Principiul diversităţii culturale şi lingvistice, îmbrăţişat de spaţiul francofon, este, în prezent, pus sub semnul întrebării de impactul digitalului. Pe site-urile de socializare, organizatorii îndeamnă la folosirea haştag-urilor “#Francophoniedelavenir” sau “#mon20mars”, mai scrie site-ul citat, potrivit agenției naționale de presă.

Învățarea francezei, în pericol, dacă policitile din educație nu determină tinerii să devină profesori – raport din 2022

În 2022, tema Zilei internaţionale a francofoniei a fost “Francofonia viitorului”, pentru a sublinia susţinerea acordată de către francofonie tinerilor şi aspiraţiilor lor, în special în domeniile antreprenoriat, digital şi dezvoltare durabilă, conform francophonie.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel