19 iunie, referendumul privind Legea Capitalei. Vezi care sunt cele 7 intrebari la care vor raspunde bucurestenii

oprescu
oprescu

Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au votat, miercuri seara, cu 29 de voturi pentru, proiectul privind desfasurarea referendumului privind Legea Capitalei care prevede ca primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct.

Astfel, puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Referendumul se va desfasura pe 19 iunie, iar bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari propuse de PDL si votate de CGMB.

Viceprimarul Mircea Raicu a propus, din partea PDL-PRM-PNG trei amendamente la proiectul de organizare a referendumului. Primul se referea la articolul 1 al proiectului care in starea initiala spunea ca "se aproba desfasurarea pentru consultarea cetatenilor privind problema de interes deosebit legata de organizarea administrativ - teritoriala a Capitalei", in timp ce forma propusa de PDL si adoptata de consilieri se stipuleaza ca "se organizeaza referendumul pentru consultarea bucurestenilor in probleme de interes deosebit pentru Capitala".

Al doilea amendament se referea la numarul de intrebari la care vor trebui sa raspunda bucurestenii.

In aceasta privinta, primarul general, Sorin Oprescu, propusese o singura intrebare: "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?", insa propunerea sa nu a fost adoptata.

In schimb a fost adoptata propunerea PDL de a adresa bucurestenilor la referendum un numar de 7 intrebari. Mai jos redam cele 7 intrebari propuse de consilierii PDL-PRM-PNG:

Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?

Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?

Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?

Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?

Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?

Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?

Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?

Dupa ce acest amendament al PDL a fost adoptat, primarul Oprescu a atras atentia ca referendumul in cauza este primul exercitiu democratic la care vor fi supusi locuitorii din Capitala si ca acest aspect i-ar fi speriat pe unii politicieni si ca "i-a facut sa duca acest referendum in derizoriu".

Consilierii opozitiei au sustinut si ei ca intrebarile propuse nu au nici o legatura cu tema referendumului privind Legea Capitalei.

Pefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a afirmat, dupa votarea proiectului de referendum, ca i s-a parut "hilar" faptul ca se vor consuma resurse umane si financiare pentru proiectul Legii Capitalei care, in momentul de fata, nu este depus la Camera Deputatilor. "E doar o idee, ce se va intampla daca ea nu va fi depusa?", s-a intrebat prefectul Capitalei.

Legea Capitalei prevede organizarea administrativa a Capitalei, iar principala propunere se refera la o singura administratie pentru Bucuresti, cu pastrarea celor sase sectoare.

Mai precis, primarii de sector ar urma sa fie alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel