19.000 de consumatori de droguri în Capitală. 90% au hepatita C

droguri-15478
droguri-15478

Numărul consumatorilor de droguri a crescut alarmant în Capitală. Sunt 19.000 de persoane care consumă droguri, mai ales etnobotanice. Dintre ei 90% au hepatita C. Numărul celor care au HIV a crescut îngrijorător. În 2007-2010 erau 28 de cazuri înregistrate oficial, iar în 2011-2012 numărul lor a ajuns la 360. Nici tuberculoza nu i-a evitat pe consumatorii de droguri. Ei nu sunt văzuți drept oameni dependenți sau bolnavi, ci ca niște potențiali infractori. Astfel, societatea nu-i ajută. Infracționalitatea în rândul consumatorilor de etnobotanice este cu atât mai posibilă după închiderea magazinelor care comercializau vise. Efectul nu este cel scontat de autorități. Valentin Simionov, directorul executiv de la Romanian Harm Reduction Network (RHRN), spune că acum toate substanţele considerate ilegale au o calitate foarte proastă şi un preţ foarte mare, lucruri care reprezintă un motiv pentru a comite infracţiuni din partea consumatorilor. 

Valentin Simionov a precizat, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de HIV că "a fost cauzată de creşterea consumului de substanţe etnbotanice şi a scăderii generale a accesului la servicii de prevenire HIV pentru consumatorii de droguri. Creşterea numărului de cazuri de HIV nu este constatată doar în societate, este posibil să fie şi în penitenciare. Instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale trebuie să colaboreze pentru a găsi un răspuns în această situaţie, răspunsul focusându-se pe probleme de sănătate publică şi reintegrare a consumatorilor de droguri", a explicat Simionov,  scrie Mediafax.

El a mai spus că o situaţie şi mai gravă se înregistrează în cazul hepatitei C, aceasta răspândindu-se între 2000 şi 2010 şi atingând în prezent cote de 90 la sută în populaţia estimată de 19.000 de persoane care consumă droguri în Bucureşti. De asemenea, un alt pericol este legat de tuberculoză. Valentin Simionov a spus că "Din păcate, România are trista poziţie de locul întâi în UE, iar în combinaţie cu infecţia cu HIV s-a constatat că tuberculoza este una dintre primele infecţii care se instalează la o persoană seropozitivă. Ţinând cont de faptul că virusul HIV se dezvoltă foarte rapid la consumatorii de droguri, în special la consumatorii de etnobotanice, sunt deja sub imunitate scăzută când virusul se instalează, posibilitatea încrucişării virusului HIV cu tuberculoză, care apoi se poate răspândi în populaţia generală, este foarte mare". El a subloniat că se observă creşterea nivelului de stigmatizare şi marginalizare a persoanelor consumatoare de droguri, acestea fiind asociate cu comportamente de gen infracţional.

Simionov a precizat că vârsta medie la care începe consumul de droguri este între 15 şi 20 de ani, dar există şi iniţierea consumului, la vârsta de 12 -13 ani, precum şi cazuri extreme de copii care au început să consume la 9-10 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel