15 localități din Dâmbovița, afectate de pesta porcină africană în 2021

15 localități din Dâmbovița, afectate de pesta porcină africană
15 localități din Dâmbovița, afectate de pesta porcină africană

Pesta porcină africană a fost confirmată de la începutul anului și până acum în 15 localități dâmbovițene.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Instituția Prefectului Dâmbovița focare de pestă porcină au fost confirmate în următoarele unități administrativ-teritoriale: Brezoaele, Găești, Dragodana, Brănești, Perșinari, Bucșani, Ciocănești, Moroeni, Bilciurești, Șelaru, Petrești, Tărtășești, Poiana, Râu Alb și Vulcana Pandele.

La nivelul județului Dâmbovița au fost confirmate în primele opt luni ale anului 28 de focare de pestă porcină africană la porcul domestic, 22 dintre acestea fiind active la acest moment, 6 focare fiind stinse în perioada 1 aprilie – 17 august 2021.

Ce se întâmplă în cazul confirmării unui focar

La momentul confirmării unui focar de PPA, se aprobă planul de măsuri pentru combaterea acestuia atât în zona de protecție cât și în zona de supraveghere, zone stabilite de către Direcția Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor Dâmbovița. Decizia de stingere a focarului se aprobă după aplicarea în totalitate a măsurilor dispuse într-un termen de minim 30 de zile de la confirmare, conform Regulamentului UE 2020/687/2019/CE.

“Solicităm, și de această dată, sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat, în baza HG 1214/2009, scrie Dbonline.ro.

Mii de leșuri de găini au fost găsite la marginea unui sat din Galați

Un adevărat focar de infecție a fost descoperit la marginea unui sat din județul Galați. Încă din primăvara acestui an, locuitorii din zona Bucești - Ivești au remarcat un miros fetid, persistent, de animale moarte, ajunse în faza de putrefacție.

La aproximativ un kilometru de drumul național ce leagă Galațiul de Tecuci și la câteva sute de metri de casele localnicilor, resturi de păsări aparținând firmei vasluiene Vanbet SRL cloceau în căldura dogoritoare a verii, pe un teren îmbibat, parcă, în sângele scurs din nefericitele înaripate, duhorile fiind pe măsură. (Citește continuarea aici).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel