14 septembrie, ziua în care România devine stat național-legionar

Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare
Mareșalul Ion Antonescu, alături de Horia Sima, conducătorul Mișcării Legionare

Prin decret regal,la 14 septembrie 1940,  România a fost proclamată stat naţional-legionar, generalul Ion Antonescu devenind  conducător al statului, iar Horia Sime, conducătorul legiunii fiind desemnat  vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri.

Statul Național-Legionar a fost denumirea purtată de Regatul României timp de 138 de zile, în perioada dintre 14 septembrie 1940 și 14 februarie 1941, când Statul Național-Legionar a fost abrogat în mod oficial, instaurându-se regimul generalului Ion Antonescu.

Pe 4 septembrie 1940 Mișcarea Legionară, în alianță cu generalul Antonescu, au fost chemați de către regele Carol al II-lea să formeze un nou guvern. Pe 6 septembrie prim-ministrul nou numit, Ion Antonescu, a cerut abdicarea regelui Carol al II-lea în favoarea fiului său Mihai I. După reușita acestui puci, pe 14 septembrie 1940 Antonescu a proclamat „Statul Național-Legionar” în care el s-a autonumit „Conducător”, Horia Sima a fost numit vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministru secretar de Stat, iar regele Mihai I i s-a rezervat o poziție simbolică de suveran cu drepturi limitate.

România devenea „stat naţional-legionar” şi începea un scurt şi nefast episod de colaborare între Mişcarea Legionară şi generalul Antonescu, episod ce avea să îşi lase o amprentă profund negativă asupra sfârşitului de an 1940.

În „Monitorul oficial“, nr. 214 bis, din 14 septembrie 1940, a fost publicat Decretul regal semnat de Regele Mihai, prin care statul român a fost proclamat stat național-legionar.

Art. 1. Statul român devine stat național-legionar.

Art. 2. Mișcarea Legionară este singura mișcare recunoscută în noul stat, având ca țel ridicarea morală și materială a poporului român și dezvoltarea puterilor lui creatoare.

Art. 3. D-l general Ion Antonescu este conducătorul statului legionar și șeful regimului legionar.

Art. 4. D-l Horia Sima este conducătorul Mișcării Legionare.

Art. 5. Cu începere de la data acestui Înalt decret, orice luptă între frați încetează.

Pe parcursul celor 138 de zile, Statul Național-Legionar a comis o serie de crime și jafuri împotriva evreilor din România.[ În perioada 1940-1941, statul național–legionar condus de Mareșalul Ion Antonescu a adoptat peste 20 de legi antisemite. Apogeul acestei prime etape a regimului Antonescu o constituie pogromul din București, care a avut loc în ianuarie 1941.

Pe de altă parte, la 20 noiembrie 1940, statul național-legionar a emis decretul-lege nr. 830 prin care Grupului Etnic German din România i se acorda o largă autonomie în domenii precum învățământul, presa sau biserica.

Ca urmare a reprimării rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, Antonescu i-a dat la semnat regelui Mihai „Înaltul decret regal nr. 314, din 14 februarie 1941”, prin care Statul Național Legionar a fost desființat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel