1 Mai trist pentru clasa muncitoare: nici PSD, nici sindicatele nu organizează petreceri sau mitinguri - GALERIE FOTO

În acest an nu vor fi manifestări de 1 Mai. PSD a renunțat să mai organizeze tradiționala petrecere cu mici și bere din Parcul Izvor, al cărei animator principal era marian Vanghelie. Motivul oficial este că situația economică este gravă și, pe fondul nemulțumirilor populației, nu este momentul pentru sărbători populare . Ar fi fost și greu să se organizeze o astfel de manifestare tipică social-democrației în condițiile în care PSD face parte dintr-o alianță cu PNL și PC, partide de dreapta. Pe de altă parte, relațiile între Vanghelie și restul conducerii PSD sunt tensionate, în special din cauza ”ezitărilor” consilierilor PSD, care au manifestat o prea mare apropiere de PDL, la votare bugetului Capitalei.

Nici sindicatele nu se mobilizează pentru Ziua Internațională a Muncii. Bogdan Hossu, liderul celei mai importante confederații, ne-a declarat că motivul pentru care s-a diminuat importanța sărbătorii de 1 Mai  este politicianismul. ”Partidele au confiscat această zi și o folosesc electoral”, a spus Hossu. El se referă la manifestările PSD, care au monopolizat în alți ani ziua de 1 mai, ceea ce a făcut să dispară obișnuința ca sindicatele să aibă această inițiativă.Celaltă confederație importantă, Frăția, este decapitată după arestarea liderului, Marius Petcu.

”Clasa muncitoare”, cum era numită înainte de 89,  a pierdut toate confruntările din ultima vreme:noul Cod al Muncii lovește în capacitatea de negociere colectivă și reduce drepturile salariaților în raport cu angajatorii, salariile s-au tot redus, instituțiile de dialog social nu funcționează. Mitingurile anti-Boc, programate ”în cascadă” s-au dovedit un eșec, iar opinia publică a reproșat sindicatelor că nu pot mobiliza decât un număr redus de protestatari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel