Urmărește emisiunea live


1 ianuarie 2021. Portugalia preia preşedinţia Consiliului UE. Principalele OBIECTIVE în era post-Brexit

Brexit
Brexit

Portugalia preia vineri preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, având ca principale obiective pe agendă pregătirea recuperării post-COVID-19 şi încheierea demersurilor care să permită punerea în aplicare a Mecanismului de Rezilienţă şi Redresare.

Preşedinţia germană lasă moştenire un acord pentru planul de recuperare şi buget comunitar pentru perioada 2021-2027, însă sarcina este departe de a fi finalizată. Mai trebuie puse la punct instrumentele care să permită ca fondurile să înceapă să ajungă la statele membre, demers care îi va reveni premierului lusitan Antonio Costa.

După ce acordul pentru buget s-a complicat la finalul anului ca urmare a veto-ului Ungariei şi Poloniei din cauza disputei privind statul de drept, nimeni nu garantează că această fază a discuţiilor va fi una uşoară, comentează joi EFE.

Impactul este totodată şi unul de ordin social, deoarece pandemia a lovit din greu forţa de muncă şi a accentuat inegalităţile, o realitate deloc străină preşedinţiei portugheze, care vrea să acorde prioritate pilonului social al UE. Şi, toate astea, într-un semestru în care Brexit-ul va deveni realitate, după acordul încheiat în ajunul Crăciunului între Bruxelles şi Londra, după negocieri-maraton.

În acest context, Portugalia ar putea fi un 'bun mediator' în privinţa relaţiei viitoare cu Regatul Unit, după cum a declarat recent într-un interviu pentru EFE ministrul de externe portughez Augusto Santos Silva.

Promovarea deschiderii Europei către lume şi a leadership-ului său 'în consolidarea unui sistem de comerţ internaţional deschis şi bazat pe reguli' reprezintă o altă prioritate inclusă de Portugalia în agenda preşedinţiei sale, ţara acordând şi în trecut, din aceeaşi postură, o importanţă specială relaţiilor externe ale UE.

Pe parcursul acestui semestru, Portugalia doreşte să dea un impus special relaţiilor cu India, prin intermediul primului summit între gigantul asiatic şi Uniunea Europeană, într-un moment în care există deja discuţii pentru un viitor acord comercial.

Portugalia are relaţii puternice şi cu Brazilia, cu care, în semestrul în care Portugalia a deţinut ultima preşedinţie europeană prin rotaţie, în 2007, a organizat un summit în care s-a decis consolidarea relaţiilor economice şi comerciale. Această frăţie ar putea fi utilă în perspectiva acordului dintre UE şi Mercosur. Lisabona nu va uita nici de alte două aspecte care au fost axele Uniunii Europene în ultimii ani, tranziţiile digitală şi ecologică, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel