EXCLUSIV  1 euro pentru fiecare român din Diaspora. Bugetul DRP, insuficient. Gheorghe Cârciu: Românii din afara graniţelor au mărit punctul de pensie

Fotografie de la Paweł L, Pexels
Fotografie de la Paweł L, Pexels

Gheorghe Cârciu, secretar de stat, a spus ce buget a primit Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în acest an. Deşi este cu mult mai mare decât bugetele precedente, un calcul simplu arată că pentru fiecare român din diaspora a fost alocată suma de... 5 euro. 

"Românii din afara graniţelor merită să fie reprezentaţi aşa cum trebuie. În 2022, românii din afara graniţelor au trimis oficial 7 miliarde de euro în România. Asta e din datele BNR. Din datele Băncii Mondiale, sunt 12 miliarde. Şi neoficial, putem dubla cifra Băncii Mondiale", a declarat Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni. 

"Punctul de pensie a fost mărit de românii din afara graniţelor. Sprijin real familiilor nevoiaşe a venit tot din afara graniţelor. Sigur, Guvernul României se străduieşte să aducă bunăstare şi să facă în aşa fel ca românii să trăiască mai bine. Da, Guvernul de coaliţie PSD-PNL-UDMR, mult contestat, a fost singurul care a luat în serios problema românilor din afara graniţelor. Drept dovadă, de la 13 milioane, cât avea departamentul buget, anul acesta are 207 milioane de lei", a mai precizat Cârciu. 

"Asta înseamnă aproximativ 41 milioane de euro. La 7 milioane de români, aveţi cam şase euro de român, un euro jumătate pe an. Dacă ne raportăm la 8 milioane de români în afara ţării, ar veni un buget de 5 euro de român", a intervenit Bogdan Chirieac. 

"Da, bugetul este într-adevăr nesemnificativ, dacă luăm în serios acest lucru, însă vizavi de ce avea departamentul odată, adică 12-13 milioane lei, nu putem dintr-odată să ne trezim cu 5 miliarde buget, şi nici nu avem posibilitatea să îl investim în români cum trebuie", a mai spus Cârciu. 

"La banii ăştia, românii având necesităţi duble în ţara în care se află, v-au inclus şi pe dvs în PNRR?", a mai întrebat Bogdan Chirieac. 

Răspunsul, însă, a fost unul sec. "Nu", a declarat Gheorghe Cârciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel