Presa internaţională despre Ziua Națională, 1 Decembrie: "De ziua lor, românii protestează. Democraţia, în pericol"

Foto: 1.000.000 de români pe stradă de 1 Decembrie
Foto: 1.000.000 de români pe stradă de 1 Decembrie

Ziua Naţională a României este sărbătorită cu parade militare şi spectacole aeriene. Anul acesta, totuşi, românii, renunţă la celebrările obişnuite pentru a protesta.

Mii de oameni sunt aşteptaţi de 1 Decembrie să ia parte la proteste în mai multe oraşe din ţară, fiind convinşi că statutul României ca o democraţie funcţională pro-occidentală este în pericol, scrie Associated Press.

Potrivit presei străine, România a fost lăudată în ultimii ani pentru eforturile de a diminua corupția de la nivel înalt. Dar faptul că acuzaţiile i-au atins şi pe lideri din partidul de guvernământ,  a făcut ca guvernarea să susţină că este vorba de atacuri politice, mai scrie presa străină, care aminteşte încercările din luna ianuarie de a dezincrimina abuzul în serviciu.

Această tentativă a noului Guvern a dus la cele mai mari proteste de la căderea comunismului. "Guvernarea a retras propunerea atunci, dar în ultimele săptămâni vrea să reformeze sistemul justiţiei într-un mod care ar slăbi eforturile anti-corupție", se mai spune în materialul AP.

Liderii coaliției de guvernare din România au "expediat" îngrijorările Statelor Unite ale Americii cu privire la faptul că schimbările juridice ar putea slăbi eforturile de a pedepsi corupția de înalt nivel din țară, a scris în urmă cu câteva zile cotidianul american Washington Post.

Conform sursei citate, aceasta menționează declarația comună a lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care șefii celor două Camere ale Parlamentului spun că Washingtonul „ar trebui să aibă încredere în Parlamentul României, care încearcă să consolideze independența sistemului judiciar".

Publicația Washington Post amintește că Departamentul de Stat al SUA a cerut, luni, Parlamentului României să "respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției."

"Totuși, guvernarea de stânga de la București vrea acum să peticească sistemul justiției într-un mod în care ar slăbi eforturile anti-corupție și ar proteja figurile de rang înalt în fața justiției", se spune în articolul Washington Post

"Dragnea și Tariceanu au caracterizat declarația SUA ca fiind "de neînțeles". Amândoi se confruntă cu probleme în justiție, fiind acuzați pentru fapte de corupție și susțin că acțiunile anti-corupție sunt motivate politic", scrie publicația americană.

Pentru relaţiile diplomatice dintre cei doi aliaţi, Departamentul American de Stat le-a transmis luni seară politicienilor de la putere să renunţe la modificările legilor Justiţiei: ”Îndemnăm insistent Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”.

[citeste si]

Fără să apară în faţa camerelor, printr-un comunicat de presă semnat doar de şefii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au răspuns că modificarea legilor Justiţiei va continua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel