Zelenski susţine că ţara sa are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă pentru a face faţă invaziei Rusiei

Zelenski susţine că ţara sa are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă pentru a face faţă invaziei Rusiei
Zelenski susţine că ţara sa are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă pentru a face faţă invaziei Rusiei

Preşedintele Zelenski susţine că ţara sa are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă pentru a face faţă invaziei Rusiei.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme moderne de apărare antirachetă pentru ţara sa, spunând că teritoriul a fost lovit de peste 2.600 de rachete de croazieră, de la începutul invaziei. Sistemele israeliene Iron Dome şi cele americane Patriot sunt tipurile de sisteme de care Zelenski susţine că ţara sa are nevoie. Ucrainenii reiterează, totodată, că au nevoie disperată de mai multe sisteme de artilerie, în timp ce lupte grele continuă în regiunea de est Donbas.

Lupta pentru Severodoneţk este extrem de sângeroasă, iar ambele părţi au suferit pierderi grele. Printre ei se numără şi un fost soldat britanic, ucis vinerea trecută. Un consilier al preşedintelui Zelenski i-a adus un omagiu lui Jordan Gatley, spunând că "a fost un adevărat erou". Mihailo Podoliak a spus: "Ne vom aminti mereu de contribuţia sa la protecţia Ucrainei şi a lumii libere", scrie Rador.

VEZI ȘI: Ruşii bombardează intens o zonă industrială din Severodoneţk - guvernator regional

O zonă industrială în care se adăpostesc aproximativ 500 de civili este bombardată puternic de forţele ruse, a declarat luni guvernatorul regional. Serhi Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, care include Severodoneţkul, a declarat pe Facebook că forţele ruse controlează aproximativ 70% din oraş şi luptele sunt extrem de dure.

VEZI ȘI: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei decizii istorice cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării ţării la UE, transmite duminică dpa



Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect, le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere după o vizită efectuată la Kiev.

Potrivit şefei executivului comunitar, provocarea va fi aceea de a ieşi din summitul UE din 23 şi 24 iunie cu o poziţie unificată ce reflectă amploarea acestei decizii istorice.

Comisia intenţionează să publice până la finalul săptămânii viitoare o recomandare în această privinţă.

Ucraina a realizat multe în ultimii ani, dar rămân multe lucruri de făcut. Recomandarea noastră va reflecta cu grijă acest aspect, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernişov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.

Cernişov este unul dintre cei patru emisari speciali ai preşedintelui Zelenski care în prezent fac lobby în capitalele ţărilor UE pentru aderarea Ucrainei.

La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel