0% TVA pentru alimentele de bază. În Germania, organizațiile consumatorilor solicită reducerea TVA la alimente

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Organizațiile germane solicită Guvernului să elimine TVA-ul la produsele alimentare de bază, cum ar fi legumele, pentru a menține alimentele la prețuri accesibile consumatorilor.

 

O astfel de măsură a devenit posibilă din 5 aprilie datorită reglementărilor europene care permit eliminarea TVA-ului la produsele alimentare.

Consumatorii germani s-au luptat cu creșterea prețurilor în magazinele alimentare, care se adaugă costurilor record ale energiei, potrivit Brussels Time.

În căutarea reducerii costurilor


În fruntea cererii pentru un TVA de 0% pentru produsele alimentare de bază în Germania sunt Federația Germană a Organizațiilor Consumatorilor (VZBV) și organizația de caritate VdK.

Președintele VdK, Verena Bentele, spune că inflația ridicată obligă din ce în ce mai mulți oameni să-și depășească limitele financiare și că oamenii cu venituri mici sunt din ce în ce mai forțați să aleagă între a-și plăti facturile la energie și a-și cumpăra alimente.

O oportunitate disponibilă tuturor statelor membre UE

”VdK solicită, prin urmare, o reducere drastică a TVA-ului la produsele alimentare de bază, la 0%”, a spus organizația. ”Guvernul federal ar trebui să folosească pe deplin această oportunitate, care este acum disponibilă tuturor statelor membre ale UE” conform sursei citate. 

Normele UE impun ca toate statele membre să aibă cote uniforme de TVA cu o cotă obișnuită de cel puțin 15% și o cotă redusă de cel puțin 5%. Din 5 aprilie, statele membre au putut scuti produsele alimentare de TVA, în special din cauza creșterii prețurilor la alimente.

Fermierii trebuie să transmită costurile de producție crescute

Prețurile în magazinele alimentare au crescut în întreaga UE de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două luni. Potrivit Biroului German de Statistică, alimentele din Germania au fost în medie cu 6,2% mai scumpe în martie 2022 decât cu un an mai devreme.

Joachim Rukwied, președintele Uniunii Fermierilor Germani (DBV), se așteaptă ca prețurile alimentelor să rămână ridicate pentru moment din cauza costurilor crescute pentru sectorul agricol.

”Fermierii trebuie să transmită aceste costuri”, a spus Rukwied într-un interviu acordat jurnalului german de comerț TopAgrar, adăugând: ”Îngrășămintele cu azot, de exemplu, costă de aproximativ patru ori mai mult decât anul trecut și costurile cu forța de muncă au crescut, de asemenea.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel