Robert Turcescu, scrisoare către Klaus Iohannis pentru o televiziune online

Robert Turcescu vrea să-și facă propria televiziune online, iar pentru acest lucru are nevoie de 50.000 de euro. 

După ce jurnalistul a lansat o campanie de strângere de donaţii, inclusiv prin sms, acum i-a scris o scrisoare lui Klaus Iohannis, pentru a-i cere și președintelui o donaţie şi o susţinere publică.

Iată scrisoarea lui Robert Turcescu către Klaus Iohannis:

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Sunteți, de departe, omul cu cele mai multe like-uri pe Facebook din România. Aveți peste 1.500.000 de „fani", cum va place să le spuneți.

(...) Cu Victor Ponta am purtat ani de zile o bătălie dură cu mijloacele mele, puține, pe care le-am avut la dispoziție că jurnalist. Și astăzi cred cu tărie că Ponta este unul dintre cei mai slăbi prim-miniștri pe care i-a avut aceast țara. Dar, într-o zi, Ponta va pleca de la Palatul Victoria.

Dumneavostră veți rămîne însă în următorii ani la Palatul Cotroceni. Și tocmai de aceea va supun atenției prin această scrisoare deschisă o stare de fapt.

E vorba despre presa din România, domnule Președinte. O știți, ați fost subiectul știrilor de zeci de mii de ori. Ați fost la emisiuni de televiziune (în cîteva și cu subsemnatul!), ați acordat interviuri în presă scrisă, la radio. Ați văzut cum arată instituțiile media, dar știți puțin din ceea ce se întîmpla în interiorul acestor organizații. Va spun eu în două cuvinte: e grav, domnule Președinte! Cu banii, cu profesionalismul, cu piață publicității, cu un CNA bizar, cu supraviețuirea presei în general. Cei mai buni jurnaliști s-au refugiat demult în online ca partizanii pe vremuri în munți. Ceea ce vedeți, citiți și auziți azi în presă românească nu mai e decît un vag ecou al vremurilor de altădată. Și ecoul asta se stinge în fiecare zi.

E vremea pentru o schimbare, domnule Președinte, la care puteți contribui și dumneavoastră. (...) Și ea s-ar putea produce prin apariția unei televiziuni care să emită EXCLUSIV ONLINE, o televiziune în stare să creeze puntea aceea atît de necesară pe care să pășească libere în spațiul public opiniile românilor din țara și din afară granițelor țării. 

Am lansat ideea construirii unui astfel de proiect. Sînt convins că vor mai apărea și altele. Faceți un gest, domnule Iohannis: trimiteți un simplu SMS la 7688, cu mesajul „Turcescu" plus o adresă de mail valida (va costă doar 5 EURO + TVA) și puteți contribui la ridicarea acestui proiect care-și propune să recupereze jurnaliștii adevărați ai României și, mai ales, să lanseze și în România, la televiziuni, adevăratul concept de „citizen journalism". Veți primi în schimb, pe mail, o carte a subsemnatului în format PDF. E un volum de publicistică, bun de citit chiar și în avionul prezidențial.

Nu-i luați în seamă pe cei care va vor spune că „nu se face", că „nu se poate", că „nu e bine". Se face, se poate și e bine, domnule Președinte. Aveți cuvîntul meu de onoare că va fi un proiect folositor țării, dar și breslei jurnaliștilor, o breaslă din ce în ce mai derutată și din ce în ce mai stigmatizată. Să vă spun ce-ar însemna să faceți un astfel de gest și apoi să postați pe pagină dumneavoastră de FB un scurt mesaj prin care să le spuneți și „fanilor" dumneavostră să va urmeze exemplul dacă vor? Să va spun că dacă numai 10% dintre ei v-ar urmă exemplul am putea ridica în cîteva luni una dintre cele mai spectaculoase construcții media din România ultimilor ani?

Aceasta nu e o nebunie, domnule Președinte. E doar scrisoarea deschisă a unui om care iubește meseria pe care o face și care crede cu tărie că fără implicarea românilor de pretutindeni în astfel de proiecte, nu se va mai putea vorbi în curînd de presă liberă și, în cel mult cîțiva ani, nici măcar de presă.

Indiferent de ceea ce veți decide domnule Președinte țin să va mai spun un lucru: chiar dacă, spre disperarea unora sau uimirea altora veți face acest gest, puteți fi sigur că viitoarea televiziune de știri și comentarii EXCLUSIV ONLINE (pe care, pînă la urmă, tot o voi construi împreună cu ajutorul celor ce-și doresc o televiziune cu adevărat liberă!) nu va va fi obedienta și nici îndatorată. Dar va milita pentru o judecată corectă (și) a acțiunilor dumneavoastră publice și politice. Iar dacă veți decide să nu faceți acest gest, nu-i nicio problemă, domnule Președinte. Vom înțelege cu toții că nu s-a putut. Pentru că, nu-i așa, fizica ne învață că orice fenomen are o cauza și, desigur, chiar și neputință președinților are o cauza.

Eu, totuși, va mulțumesc anticipat. Sînt convins că dacă veți citi aceste rînduri, chit că nu veți trimite SMS-ul, măcar aveți pentru următorii ani de mandat o temă de gîndire. Doar sper să nu va pâră rău cindva gindindu-va ce-ar fi putut să fie, dacă ar fi fost să fie.

VEZI ȘI: Radu Banciu-Robert Turcescu, scandal din cauza televiziunii online

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel