Masacru, studenți uciși. Ce spun sociologul Duminică și jurnalistul Măniuțiu

Atentatul terorist căruia i-au căzut victime aproape 150 de studenţi din Kenya i-a şocat pe mulți. Cu toate acestea, despre moartea lor nu s-a vorbit atât de mult cât s-a discutat despre modul în care au pierit caricaturiștii de la Charlie Hebdo.

De ziariştii ucişi în Paris a vorbit și încă mai vorbește tot globul, dar nu s-a spus nimic de tinerii omorâţi în Kenya.

Ce spune un sociolog

Sociologul Gelu Duminică atrage atenția asupra acestui fapt îngrozitor.

"Acum ceva vreme ziceam că nu sunt Charlie (cu referire la "solidaritatea" față de caricaturiștii de la Charlie Hebdo împuscați de niște dezaxacți în numele unei interpretări nebunești a unei doctrine religioase). Mulți dintre cei ce se consideră apărători ai drepturilor omului (libertății de exprimare) și-au pus în piept insigne cu "Je suis Charlie", și-au modificat statusul de Facebook cu aceeași sintagma și ne-au ținut discursuri despre cât de importantă este libertatea de exprimare spunându-ne cât de anormali suntem cei care refuzăm să credem că în numele acestei valori poți face orice.

Acum câteva zile, 147 de studenți au fost masacrați de alți dezaxacți. Lumea a tăcut. Știrea nu a făcut ocolul lumii ca "Breaking news", liderii politici nu au manifestat braț la braț și nici măcar militanții din societatea civilă nu au mai vituperat. Liniște, sau aproape liniște.

Acest lucru îmi demonstrează, pentru a nu știu cata oară în viața, falsele valori cu care operăm: o viața de european, caricaturist de stânga extremă, care consideri ca a jigni, știind ca faci acest lucru, este simbolul libertății de exprimare nu face cat viața a 20 de tineri, studenți de culoare din Africa a căror singura vină era că erau diferiți (din punct de vedere religios). Nu m-ar mira să aud, de la aceeași "Je suis Charlie" ca nu merită să lupți pentru ei pentru că sunt undeva in fundul lumii, si că oricum mor de tineri. Că e în cultura lor să se împuște si că Dumnezeu ii pedepsește pentru cine știe ce păcate! O aud, destul de des, atunci când se justifică discriminarea romilor!
Mi-e silă, și mila, de cei ce au fost Charlie și care acum tac. Pentru mine sunt orice dar nu apărători ai valorilor europene/umane!", a scris Gelu Duminică pe Facebook.

Adrian Măniuțiu (Antean 3), despre atacul terorist în care studenții și-au pierdut viața

"Crimele de la Charlie Hebdo au declanșat o isterie mediatică și socială. Cum era și normal. Demonstrații, marșuri, ediții speciale, breaking news-uri, analize, reacții... Între timp raidurile criminale ale grupării Boko Haram sunt trecute cu vederea. Ce să mai vorbim despre masacrul din Kenya de acum 2 zile, când aproape 150 de tineri au fost măcelăriți de jihadistii gruparii Al-Shabaab... Nenorocirea a primit mai puțină atenție mediatică și mai puține reacții decât un buletin meteo dat în reluare. Suntem niște struți fățarnici care se pare că se simt bine cu capul în nisip. Să nu ne stricăm sărbatorile, zic, Africa e pe altă planetă. Vedem mai târziu... No further comment!", a scris și jurnalistul Adrian Măniuțiu pe contul său de Facebook.

VEZI ȘI: Kenya: Zeci de studenți, UCIȘI. Atac armat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel