Zona Euro: Creştere economică, dar prudenţă pe inflaţie

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană

BCE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică, dar rămâne prudentă cu privire la evoluţia inflaţiei.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a îmbunătăţit, joi, estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro începând din 2017 şi până în 2019, dar a avertizat că până în 2020 rata inflaţiei va fi inferioară obiectivului ţintă, informează AFP şi Reuters.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a dezvăluit că, în conformitate cu noile estimări, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,4% în acest an, faţă de un avans de 2,2% cât estima în luna septembrie. De asemenea, prognoza de creştere pentru următorii ani a fost îmbunătăţită până la 2,3%, faţă de 1,8% anterior, pentru 2018, şi la 1,9%, faţă de 1,7%, pentru 2019.

'Cu siguranţă suntem mai încrezători decât eram în urmă cu două luni', a spus Mario Draghi, care a dezvăluit şi o primă estimare de creştere a BCE pentru anul 2020, când PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,7%.

În ceea ce priveşte inflaţia, BCE estimează că preţurile de consum în zona euro ar urma să crească cu 1,5% în acest an, la fel cum estima în septembrie, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,4%, faţă de 1,2% cât estima în septembrie. În schimb, BCE şi-a lăsat neschimbate estimările de inflaţie pentru 2019, la 1,5%, iar în primele sale estimări pentru anul 2020 mizează pe o inflaţie de 1,7%, sub obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%.

[citeste si]

Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel